Domov Simptomi bolezni Zobni kamen

Zobni kamen

Nadomestno besedilo
Zobni kamen Napis

Zobni kamen predstavlja trde zobne obloge, ki nastanejo kot posledica prisotnosti bakterijskega plaka na zobni površini ter kalcijevih in fosfatnih mineralov v slini. Zaradi močne povezave z zobom je zelo trdovraten in ga sami ne moremo odstraniti.

Vzrok in mesto nastanka zobnega kamna

V primeru neustrezne ustne higiene se na površini zob ali prevlek nabira zobni plak, ki sčasoma ob prisotnosti kalcijevih in fosfatnih ionov v slini mineralizira. Tako se zobni plak spremni v trdo zobno oblogo imenovano zobni kamen. Količina nastalega kamna je odvisna predvsem od količine zobnega plaka in količine ter sestave sline. Na količino zobnega plaka lahko vplivamo z ustrezno higieno, pa tudi s prehrano. Količina in sestava sline pa se med posamezniki razlikuje. Prav zato so nekateri bolj podvrženi nastanku zobnega kamna kot drugi.

Zobni kamen nastaja na mestih zadrževanja bakterij v obliki zobnega plaka in ob izvodilu žlez slinavk. Zaradi slednjega največje količine zobnega kamna navadno nastajajo na notranjih površinah spodnjih zob, predvsem sekalcev in na zunanjih površinah zgornjih zob – ličniki in kočniki.

Tipi zobenga kamna

Ločimo dva tipa zobnega kamna, in sicer supragingivalni, ki nastane nad dlesnijo in subgingivalni, ki ga najdemo pod dlesnijo. Slednji je v primerjavi s supragingivalnim temnejši in trši, s prostim očesom pa ga ne vidimo. Lahko ga zatipamo pri sondiranju obzobnih žepov ali vidimo na rentgenskem posnetku.

Posledice zobnega kamna

Zobni kamen sam po sebi ni škodljiv, njegova prisotnost na površini zob pa ima določene posledice. Poleg estetskega izgleda zob, je ena od negativnih lastnosti zobnega kamna tudi ta, da predstavlja retencijsko mesto za bakterije. To pomeni povečano kopičenje bakterijskega plaka na površini zob, s tem pa povečano tveganje za nastanek zobnega kariesa ter gingivitis in parodontalno bolezen.

Odstranitev zobnega kamna in preventiva

Kot že povedano zobni kamen s površino zoba tvori močno povezavo, zato je v primeru nastanka za njegovo odstranitev potrebno obiskati osebnega zobozdravnika ali ustnega higienika. Odstranjevanje navadno poteka z ultrazvočno sondo, v primeru globokega subgingivalnega kamna pa tudi z uporabo inštrumenta, imenovanega kireta.

V izogib nastanku zobnega kamna pa je najpomembnejša ustrezna ustna higiena in redni obiski zobozdravnika. Slednji omogočajo stalen nadzor nad spremembami v ustni votlini in pravočasno ukrepanje.