Domov Simptomi bolezni Vnetje dlesni – gingivitis

Vnetje dlesni – gingivitis

Vnetje dlesni je pogost pojav v ustni votlini, ki prizadene več kot tri četrtine ljudi. Pacient navadno navaja slab zadah, v ustih opaža otekle dlesni, katerih barva se iz zdrave rožnate spremeni v temno rdečo. Prisotna je lahko bolečina, ob ščetkanju pa pogosto prihaja do krvavitve. Gre za reverzibilni proces, kar pomeni, da lahko dlesen s pravilno oskrbo popolnoma ozdravi. V nasprotnem primeru lahko vnetje napreduje v kronično obliko in parodontozo, ki se poleg izgubljanja mehkih obzobnih tkiv – dlesni, kaže z izgubljanjem kostnine, zobnega cementa in pozobnice. Slednje pripelje do majavosti zob in v končni fazi do izgube le teh.

Zakaj pride do vnetja dlesni?

Glavni vzrok za vnetje dlesni je neustrezna ustna higiena. V obzobnih žepih in na zobni površini se neprestano nabirajo bakterije, ki tvorijo bakterijski zobni plak. Neustrezno ščetkanje in nitkanje zob privede do pretiranega kopičenja le tega. Proti bakterijskemu plaku se sicer do neke mere uspešno bojuje človeški imunski odziv, ko pa negativni učinki bakterij prevladajo, nastopi vnetje dlesni ali strokovno gingivitis. Kopičenje zobnega plaka sčasoma vodi v razvoj zobnega kamna, ki poleg neustreznih zobnih plomb in previsnih protetičnih nadomestkov, predstavlja odlično mesto za razrast bakterij. Vzrok se skriva v oteženi higieni na teh mestih, to pa privede do začaranega kroga procesa vnetja dlesni.

Povečano tveganje za razvoj vnetja dlesni predstavljajo še stresni dejavniki, kajenje, suha usta, slaba prehranjenosti in pomanjkanje nekaterih vitaminov, predvsem vitamina C ter določena bolezenska stanja mdr. sladkorna bolezen. Velik faktor k razvoju vnetja dlesni odigra tudi genetika, zato je v primeru prisotnosti gingivitisa ali parodontalne bolezni v družini, potrebno ustni higieni nameniti še nekoliko več pozornosti.

V času nosečnosti lahko vzrok za vnetje dlesni iščemo v povišanju nivoja nosečniških hormonov. Tako imenovani nosečniški gingivitis se pojavi zaradi naraščanja vrednosti estrogena in progesterona v krvi. Tekom nosečnosti se gingivitis stopnjuje, po porodu pa navadno izzveni.

Kako se vnetju dlesni izognemo in kako ga zdravimo?

Prvi korak pri preprečevanju in zdravljenju vnetja dlesni predstavlja ustrezna ustna higiena, ki zajema redno ščetkanje z mehko zobno ščetko in uporabo zobne nitke oziroma medzobne ščetke, po potrebi tudi  ustne vodice. Priporočljivo je, da za odstranitev bakterijskega plaka z ustrezno higieno poskrbimo vsaj dvakrat dnevno. Prav tako med preventivne ukrepe sodijo redni obiski zobozdravnika, ki opravi kontrolni pregled in po potrebi odstrani trde zobne obloge tj. zobni kamen.

Ob pojavitvi simptomov in znakov vnetja dlesni pa si lahko v večini primerov pomagamo kar sami. Dobrodošla je uporaba pripravkov iz domače lekarne, tu imamo v mislih predvsem izdelke iz žajblja ter gorčičnega olja in paste iz česna in kurkume, ki imajo blagodejen učinek na vnetje v ustni votlini. Za izpiranje ust namesto navadne vode uporabimo pripravek fiziološke raztopine, ki jo pripravimo tako, da v skodelico tople vode vmešamo za čajno žličko kuhinjske soli. V primeru hudih bolečin se svetuje tudi zaužitje analgetika.

Kdaj pa se odločimo za obisk zobozdravnika?

Kadar vnetje traja dlje od dveh tednov oziroma je tako močno, da ga sami ne moremo zaustaviti se odločimo za takojšen obisk osebnega zobozdravnika, ki bo s temeljitim pregledom našel vzrok in ga poskušal v celoti odpraviti.