Domov Simptomi bolezni Kaj je viroza?

Kaj je viroza?

viroza

Viroza je oznaka za okužbe, povzročene z različnimi virusi, ki pri okuženemu povzročajo težave v dihalih in prebavnem traktu, posebej v črevesju. Najpogostejši virusi, s katerimi se srečujemo vsako leto, so adenovirusi, virusi gripe, respiratorni sincicijski virusi, med virusi, ki prizadenejo črevesje pa so to rotavirusi in kalicivirusi. Večina virusov pri okuženi osebi povzroča izredno podobne simptome, zato je včasih težko vedeti, za kakšno virusno okužbo gre. Da gre pri virozi za gripo, tako lahko vemo zgolj na podlagi tega, da so simptomi, običajni za viroze, pri virusu gripe močnejši in izrazitejši. Virusne okužbe, tudi pri gripi, običajno trajajo le nekaj dni, posamezniki lahko virusno okužbo pozdravijo sami. Obisk zdravnika se priporoča zgolj pri rizičnih skupinah (starejši in kronični bolniki) ali če simptomi po nekaj dneh ne izginejo oziroma se stopnjujejo. Pri virusnem obolenju sta najpomembnejša dovolj počitka in tekočine. Rizičnim skupinam se običajno priporoča cepljenje zoper gripo, ki zmanjša tveganje, da bo oseba obolela, nikoli pa takšno cepljenje ne more biti 100% zaščita zoper to bolezen. Vsako leto je viroz oziroma virusnih obolenj več v hladnejšem delu leta, še posebej v pozno jesenskih in zimskih mesecih.

Med virusom gripe in drugimi akutnimi virusnimi okužbami dihal je večinoma zelo težko ločiti.

Viroza simptomi

Simptomi so si pri virusnih obolenjih precej podobni. Med najbolj pogoste tako sodijo:

  • Povišana telesna temperatura,
  • Glavobol,
  • Bolečine v mišicah in kosteh,
  • Suh kašelj,
  • Draženje v grlu in žrelu,
  • Izčrpanost,
  • Občutek mrazenja,
  • Če gre za črevesne viruse še bruhanje, driska in slabost.

Ne obstajajo znanstveni dokazi, ki bi potrjevali splošno prepričanje, da so viroze bolj pogoste med milejšimi obdobji zime.

Kakšna je zaščita pred virusi in virozo?

Okužbam z virusi se je nemogoče popolnoma izogniti, saj se virusi prenašajo kapljično – torej preko kužnih kapljic pri kihanju, kašljanju in govorjenju ter preko površin, ki so bile v stiku z izločki obolelega. Za prenos virusa je potreben tesnejši stik, zato se virusi najbolj prenašajo v zaprtih prostorih in na površinah, ki jih uporablja veliko ljudi (kljuke, skupni javni prostori ipd.).

Pred virozo se najbolje zaščitimo tako, da svoj organizem oziroma imunski sistem okrepimo, na ta način pa se verjetnost za virusno okužbo močno zmanjša. Imunski sistem moramo krepiti skozi vse leto, veliko k temu pripomore uravnotežena in kakovostna hrana. Priporočljivo je tudi redno gibanje.

V času ko je virusnih okužb več, se je smiselno izogibati neprezračenim in obljudenim javnim prostorom, kot so na primer trgovinski centri, čakalnice v zdravstvenih domovih, ipd. Prav tako je nujno redno in temeljito umivanje ter razkuževanje rok, pomembno pa je tudi, da se ustrezno zaščitimo, ko kihamo ali kašljamo.