Domov Zdravstveni nasveti Cepljenje proti gripi

Cepljenje proti gripi

cepljenje

Gripa je ena izmed najpogostejših virusnih bolezni, ki je zelo nalezljiva in se hitro širi med prebivalstvom. Zanjo pri nas vsako leto zboli več kakor 60.000 ljudi. Najboljša zaščita zoper gripo je premišljena preventiva, ki vključuje redno in temeljito umivanje rok, redno čiščenje površin in izpostavljenih predmetov, redno zračenje prostorov in cepljenje proti sezonski gripi. Vsako leto Nacionalni inštitut za javno zdravje poziva vse prebivalce, naj se pred gripo zavarujejo tudi s cepivom. Poseben poziv za cepljenje je namenjen rizičnim skupinam, ki so bolj izpostavljene tveganju obolenja z virusom gripe.

V rizične skupine sodijo:

  • Starejši od 65 let,
  • Bolniki, ki bolehajo za kroničnimi boleznimi in njihovi družinski člani,
  • Majhni otroci,
  • Nosečnice,
  • Osebe, ki čakajo sprejem na bolnišnično zdravljenje,
  • Zdravstveni delavci.

V Sloveniji je precepljenost zoper gripo zelo nizka.

Zakaj se cepiti?

Cepljenje proti gripi lahko pomembno prispeva k precepljenosti proti tej bolezni. Glede precepljenosti je Slovenija med zadnjimi državami EU. Cepljenje je ena oblika zaščite posameznika in ostalih ljudi, ki ga obkrožajo. Cilj vsakoletnih sezonskih cepljenj proti virusu gripe je dvig precepljenosti prebivalcev naše države, da bi se čim hitreje približali državam, kjer imajo visok delež precepljenosti s tem cepivom ( npr. Nizozemska, Velika Britanija, Švedska,…). V naštetih državah tako med prebivalci, starejšimi od 65 let, beležijo kar 50% precepljenost. Cepivo lahko na dolgi rok prepreči delež obolelih z virusom gripe, prav tako pa zmanjša število zapletov in smrti zaradi te bolezni.

Pri mlajših in zdravih ljudeh bolezen običajno poteka v obliki nekajdnevnega povišanje telesne temperature, katero spremljajo obolenja dihal, bolečine v sklepih in mišicah. V primeru, da ista bolezen prizadene koga iz rizične skupine (nosečnice, otroci, starejši od 65 let, kronično oboleli), so pogosti zapleti (virusne ali bakterijske pljučnice), prav tako je v teh skupinah višji delež smrtnosti.

Je cepljenje proti gripi učinkovito?

Cepljenje gripe nikoli ne more biti 100% učinkovito in zanesljivo. Razlog za to je ta, da se virusi gripe vseskozi spreminjajo, zato se mora vsako leto spremeniti tudi cepivo. Cepivo je vsako leto narejeno tako, da bo kar se da učinkovito proti virusom, za katere se predvideva, da bodo najbolj pogosti v prihajajoči sezoni. Cepljenje proti gripi je torej razmeroma učinkovita zaščita proti bolezni, ki jo lahko znatno izboljšamo še z dodatnimi preventivnimi ukrepi (higiena, zračenje, zdrava prehrana, gibanje,…).

Zaščita proti bolezni se vzpostavi nekje dva tedna po cepljenju. Cepivo osebo zaščiti za več mesecev, zaščita pa postopoma upada. Po enem letu je tako lahko že prenizka, da bi obvarovala pred virusom gripe. To je tudi glavni razlog, zakaj je treba cepljenje vsako leto obnoviti. Cepljenje proti gripi vsebuje en odmerek cepiva. Dva odmerka prejmejo zgolj otroci, mlajši od 9 let, ki se proti gripi cepijo prvič v življenju. Na učinkovitost in uspešnost zdravila vpliva starost, imunska sposobnost prejemnika ter podobnost virusov v zraku s tistimi, katere pokriva cepivo. Predvsem zaradi dejstva, da cepljenje ne more zagotoviti 100% zaščite zoper virus gripe in torej nikakor ni 100% uspešno, se v Sloveniji že nekaj let beleži upad števila ljudi, ki se odločijo za cepljenje.

Cepljenje proti gripi po podatkih prepreči pojav bolezni pri 50-90 % zdravih odraslih in prepreči hospitalizacijo pri 30-70 % cepljenih starejših oseb in pri kronično obolelih osebah.

Cena cepiva?

Cepljenje proti gripi je cenejše za rizične skupine prebivalstva. Kronični bolniki, starejši od 65 let in nosečnice tako za cepljenje plačajo 7 evrov. Vsi ostali prebivalci za cepivo plačajo 12 evrov.

Število cepljenih proti gripi se pri nas vsako leto manjša.

Kje se je mogoče cepiti?

Cepljenje proti gripi poteka pri izbranih zdravnikih in v ambulantah (na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje) po vsej državi. Na cepljenje se je priporočljivo predhodno naročiti.