Domov Zdravstveni nasveti Zobozdravnik – kako ga izbrati?

Zobozdravnik – kako ga izbrati?

zobozdravnik

Raziskave so pokazale, da obstaja veliko ljudi, ki z izbiro in obiskom zobozdravnika odlašajo zaradi svojega strahu pred zobozdravniki. Ker so za zdravje zob in ustne votline bistvenega pomena redni pregledi in vzdrževanje, je pomembno, da smo pri izbiri osebnega zobozdravnika posebej pozorni. Zobozdravnika izberite v prvi vrsti na podlagi njegove strokovnosti in občutka, ki vam ga daje. Če se ob njem že na prvo žogo počutite prijetno in mu zaupate, potem je to gotovo dober temelj za prihodnje zdravljenje vaših zob. Z izbiro zobozdravnika nikar ne hitite, ampak si vzemite dovolj časa, da bo vaša odločitev pravilna in se boste v ordinacijo raje vračali.

Vsak pacient ima na osnovi pravic, ki izhajajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pravico, da prosto izbira med zobozdravniki. Pri tem je priporočljivo, da odrasle osebe svojega osebnega zobozdravnika izberejo v Zobozdravstvenem varstvu odraslih, otroci in mladina do 19 let pa izberejo zobozdravnika v zobozdravstvenem varstvu otrok in mladine.

Za dober odnos med zobozdravnikom in pacientom je najpomembnejše zaupanje in pripravljenost zobozdravnika, da pacientu prisluhne ter razume naše dvome, strahove, pričakovanja.

Med katerimi zobozdravniki lahko izbiram?

Izbranega zobozdravnika pacienti izbirajo med zobozdravniki, ki delujejo v okviru javne zdravstvene mreže. To pomeni, da izberejo zobozdravnika, ki deluje v zdravstvenem domu ali zasebnika s koncesijo. Do podatkov o razpoložljivih zobozdravnikih je mogoče priti na območnih enotah ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije). Poleg tega lahko tu dostopate tudi do podatka o čakalnih dobah in delovnem času.

Ali vas zobozdravnik lahko zavrne?

Zobozdravnik, ki ste ga izbrali med zobozdravniki javne zdravstvene mreže, je dolžan sprejeti vsakega pacienta. Edini razlog za zavrnitev pacienta je preseganje števila zavarovanih oseb, katero določi ZZZS. Prav tako vas zobozdravnik lahko zavrne, če si ga izberete v nasprotju s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanj.

Prvi obisk pri novo izbranem zobozdravniku

Ko izbranega zobozdravnika obiščete prvič, morate podpisati izjavo o izbiri, s čimer pisno potrdite svojo odločitev za dotičnega zobozdravnika. Če želite po podpisu te izjave zamenjati osebnega zobozdravnika, lahko to storite po enem letu od podpisane izjave, brez navajanja kakršnih koli razlogov za svojo odločitev.

Kako zamenjam zobozdravnika?

Ko preteče leto dni od podpisane izjave o izbiri zobozdravnika, lahko prejšnjega zamenjate z novim zobozdravnikom tako, da pri novo izbranem preprosto izpolnite listino oziroma izjavo o novi izbiri. Če vendarle ne želite čakati eno leto po podpisani izjavi, lahko zobozdravnika v izjemnih primerih menjate tudi pred potekom enega leta. V tem primeru je potrebno nujno povedati razloge za menjavo.

Če je pacient v dvomih glede predlaganega načrta zdravljenja, ki mu ga predstavi izbrani zobozdravnik, ima vselej pravico, da poišče še drugo mnenje.

Kaj vam mora zobozdravnik povedati preden začne z zdravljenjem?

  • Kako zdrava je ustna votlina in kako lahko stanje izboljša,
  • Kakšne so zdravstvene težave in bolezni, kako napredujejo, kaj lahko za zdravje naredimo sami,
  • Kakšen je načrt zdravljenja,
  • Kakšen vrstni red posegov predlaga in koliko bo opravljenih ob posameznem srečanju,
  • Kolikšna so doplačila za posamezne zdravstvene posege,
  • Katere možnosti zdravljenja imamo – predstaviti nam mora vse opcije, pacient pa se nato odloči, kako bo potekalo zdravljenje.