Domov Simptomi bolezni Zobobol

Zobobol

Zobobol predstavlja neprijetno in ponavadi hudo bolečino, ki jo občutimo v predelu zob. Lahko je posledica vzdraženja bolečinskih receptorjev v notranjosti zoba ali v njegovi okolici. Vzrokov za zobobol je veliko, zato je potrebno za natančno diagnozo v najkrajšem možnem času poiskati pomoč zobozdravnika. Slednji bo s pregledom ugotovil, kje tiči vzrok za bolečino in jo skušal odpraviti.

Zgradba zoba

Za lažjo predstavo kako do zobobola sploh pride, moramo poznati zgradbo zoba. Zob je sestavljen iz treh osnovnih substanc. Zunanjo plast predstavlja sklenina, vmesno dentin, v notranjosti pa je zobna pulpa, ki jo sestavljajo žile in živci. In prav slednja je odgovora za zaznavanje bolečine zoba. Kot že povedano pa lahko vzrok za zobobol izhaja tudi iz okolice zoba. Za to so odgovorni živčni končiči, ki senzorično oživčujejo obzobna tkiva – parodoncij in čeljustno kost.

Vzrok za zobobol

Najpogostejši razlog za zobobol je karies. Gre za zobno gnilobo, kjer je prisotno raztapljanje zobne substance. Z napredovanjem kariesa v globino zoba, lahko ta prodre do dentina ali celo zobne pulpe, ki se na ta način vname. To vzdraži živčne končiče in sproži bolečino. Ker zobna pulpa pri globokem kariesu tako rekoč komunicira z okolico, je povečana tudi občutljivost ob zaužitju mrzle ali tople in kisle ali sladke hrane.

Pogost vzrok za zobobol je tudi granulom. Gre za kronično vnetje ob apeksu zoba, ki ga na rentgenskem posnetku vidimo, kot temnejše zabarvanje ob koreninskem apeksu. Nastane kot posledica razširjajočega se vnetja iz zobne pulpe v okolno kostnino. Nujno ga je potrebno zdraviti, v nasprotnem primeru lahko pride do hude prizadetosti okolne kostnine.

Nekateri drugi vzroki za zobobol so: poškodba ali razpoka v zobu, izraščanje modrostnika, vnetje obzobnih tkiv, neustrezna plomba, zagozdena hrana, bruksizem itd.

Zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od samega vzroka za zobobol. Zobozdravnik lahko, šele po natančnem pregledu diagnosticira razlog za zobobol in se odloči, kako ukrepati.

Seveda pa se lahko tej neprijetni izkušnji najlažje izognemo sami in sicer s preventivo! Redni obiski pri zobozdravniku, redno ščetkanje in nitkanje zob in zdrava prehrana so ključnega pomena za zdravje zob. Nihče ne garantira, da zobobola, kljub upoštevanju vsega tega ne bomo doživeli, je pa verjetnost za to veliko manjša. Posvetimo torej, ustnemu zdravju veliko pozornost in se s tem izognimo nadležnemu zobobolu!

Vir: Kim Dr. ST. Myofascial pain and toothaches. Aust Endod J. 2005;