Domov Zdravstveni nasveti Kaj je Zika?

Kaj je Zika?

virus zika

Virus Zika je sicer redka tropska bolezen, ki se je prvič pojavila v Ugandi leta 1947. Virus Zika prenašajo komarji, natančneje komar Aedes aegypti. Virus se je sprva pojavljal predvsem v JV Aziji, v tropski Afriki in na nekaterih otokih Pacifika. Šele nedavno so virus prvič odkrili tudi v Braziliji, od koder se je razširil tudi drugod po Latinski Ameriki in po nekaterih Karibskih otokih. Virus Zika so v preteklosti, pa tudi v zadnjem času, odkrili tudi v Evropi. Bolezen se je pojavila pri turistih, ki so potovali po Južni ali Srednji Ameriki, Haitiju in drugih rizičnih državah. Doslej so zdravstveni delavci med rizične države uvrstili 22 držav: Brazilija, Bolivija, Ekvador, El Salvador, Francoska Gvajana, Kolumbija, Gvatemala, Honduras, Gvajana, Mehika, Paragvaj, Panama, Venezuela, Surinam, Haiti, Barbados, Gvadelupe, Portoriko, Zelenortski otoki, Samoa, Martinik in Sveti Martin. Zaradi odsotnosti komarja Aedes aegypti naj bi bila pred virusom Zika varna Kanada in Čile, prav tako pa tega virusa še niso zabeležili v ZDA, čeprav tveganje za to obstaja.

Glavna dejstva o virusu Zika

 • Virus prenaša komar Aedes aegypti,
 • Oboleli virus prepoznajo po blagi povišani telesni temperaturi, kožnem izpuščaju (osipu) in vnetju očesne veznice (konjuktivis),
 • Simptomi bolezni običajno trajajo med 2 do 7 dni,
 • Ne obstaja posebnega cepiva ali zdravila zoper to bolezen,
 • Najboljša preventiva je dosledna zaščita pred piki komarjev,
 • Virus Zika se pojavlja v Afriki, Ameriki, Aziji in na otokih Pacifika.

Simptomi bolezni Zika

Kar 80 % obolelih naj ne bi občutilo nobenih simptomov te bolezni. Simptomi bolezni so sicer podobni simptomom denge. Običajno trajajo med 2 do 7 dni in se pri večini bolnikov pojavljajo v blagi obliki.

 • Povišana telesna temperatura in mrzlica,
 • Kožni izpuščaji (osip),
 • Vnetje očesne veznice,
 • Bolečine v mišicah in sklepih,
 • Glavobol,
 • Splošno slabo počutje.

Pri večjih izbruhih bolezni so v preteklosti poročali tudi o nevroloških in avto-imunih zapletih pri nekaterih obolelih. Znanstveniki in medicina raziskuje tudi morebitno povezavo med virusom Zika in mikrocefalijo pri novorojenčkih. Zaenkrat svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še ni potrdila neposredne povezave med obojim (da bi torej virus Zika povzročal mikrocefalijo pri novorojenčkih), saj narava in način povezave še ni zadovoljivo znanstveno raziskan. Znano pa je, da se je ob izbruhu virusa v nekaterih delih Brazilije močno povečalo tudi število dojenčkov, rojenih z mikrocefalijo.

Kako se Zika prenaša?

Virus se prenaša s pikom okuženega komarja, rodu Aedes, večinoma gre za komarja Aedes aegypti, ki prebiva v tropskih predelih. Gre za isto vrsto komarja, ki prenaša tudi dengo, rumeno mrzlico in obolenje Chikungunya. Ugibanja gredo v smeri, da je razlog za hitro širjenje virusa to, da je bolezen prešla na nova področja, kjer ljudje še niso uspeli pridobiti imunosti nanjo.

Preventiva

Preventiva gre v smeri dosledne zaščite pred piki komarjev in izogibanje rizičnih območij. Najbolj učinkovita je zaščita z repelenti, pokrivanje kože z dolgimi rokavi in hlačnicami (po možnosti svetlih barv), uporaba mrež proti komarjem, spanje pod posebnimi mrežami, prav tako je pomembno prazniti, čistiti ali pokrivati posode, kjer stoji voda, saj so to idealna gojišča za komarje. Komarji so bolj aktivni čez dan, zato je v tropski klimi redna uporaba repelentov in pokrivanje kar čim večje površine kože edina učinkovita zaščita.

Zdravljenje bolezni

Ker bolezen Zika običajno pri bolnikih poteka v zelo blagih oblikah, se zanjo ne predvideva posebnega zdravljenja. Pomembno je, da bolnik dovolj počiva, pije zadosti tekočine, morebitne bolečine in vročino pa blaži z običajnimi zdravili za povišano telesno temperaturo in boleče mišice, sklepe. Če se simptomi po tednu dni ne izboljšajo ali se celo poslabšajo, je potrebno obiskati zdravnika.

Nosečnicam se ne priporoča, da potujejo v dežele, kjer se pojavlja virus Zika, ne glede na to, v katerem stadiju nosečnosti so.

Zika in deformacije pri novorojenčkih

Kot že omenjeno ne obstajajo dokazane in potrjene vzročne povezave med virusom Zika in prirojenimi deformacijami (mikrocefalija) pri novorojenčkih. Razlog za skrb je sicer povečano število otrok, rojenih s to motnjo, na področjih, kjer se je pojavil izbruh virusa. Kljub temu, da vzročne povezave med okužbo z virusom v nosečnosti in prirojenimi deformacijami novorojenčkov znanstveniki niso uspeli ugotoviti, pa to še vedno ne pomeni, da nosečnice ne rabijo biti še posebej previdne, ko gre za okužbo s to boleznijo. Obstajajo namreč posredni dokazi za takšno povezavo, prav tako se na področjih izbruha pojavlja tudi povečan pojav nevroloških simptomov. Mikrocefalija je sicer nevrološka bolezen, ki pomeni prezgodnje zaraščanje lobanje, s čimer je zavrt razvoj možganov. Na otrocih se to kaže kot manjša glava.