Domov Simptomi bolezni Vaginalno glivično vnetje

Vaginalno glivično vnetje

vaginalno glivicno vnetje

Imate težave s srbenjem in otečenostjo nožnice? Se pojavlja tudi bolečina pri uriniranju in spolnem odnosu? Je mogoče prisoten bel, vaginalni izcedek, ki nima vonja in ima obliko skute? Če ste na vsa vprašanja pritrdilno odgovorile, je možnost, da trpite za vaginalnim glivičnim vnetjem.

Glivično vnetje ženskega spolovila se lahko pojavi zaradi prevelike vsebnosti glivic. Najbolj pogosti povzročitelj te bolezni je glivica kvasovka Candida albicans. Zato se v tujki bolezen imenuje tudi vaginalna kandidoza.

Zakaj oziroma kdaj glivično vnetje nastane?

Najprej moramo vedeti, da so te glivice v vagini običajni prebivalci. To pomeni, da četudi so glivice v normalnem stanju prisotne, to ni bolezensko stanje oziroma vnetje. Z drugimi besedami lahko rečemo, da so del vaginalne flore. Vaginalno glivične vnetje nastane, kadar se glivice Candida albicans razrastejo in jih je preveč.

Pogosto nastane v nosečnosti

Lahko je velika verjetnost, da v času nosečnosti ženski nastane glivično vnetje na vagini, še posebej v drugem trimesečju nosečnosti. Vendar pozor, če med nosečnostjo opazite simptome in sumite na vnetje, se morate pred zdravljenjem o tem pogovoriti z zdravnikom.

Kako preventivno ukrepati?

Preventivna skrb za svoje zdravje je vedno priporočljiva. Še posebej, če imate slab imunski sistem ali nasploh težave z zdravjem. Za izogib težavam z glivičnim vnetjem vagine so na voljo različne rešitve. Prva je ta, da poskrbite za pravilno in ustrezno higieno. To pomeni, da se ne tuširate s preveč vročo vodo – isto velja za banje. Po izhodu iz bazena si je pametno preobleči kopalke v suha oblačila. To velja tudi pri obisku savn (po uporabi savne je priporočljivo skočiti pod hladen tuš). Potem je omembe vredno priporočilo, da se nosijo ohlapne hlače oziroma nasploh ohlapnejša oblačila, saj ozke hlačnice v mednožju povzročajo vlažnost in s tem je tveganje za vnetje večje. Za higieno se mora poskrbeti tudi med obdobjem menstruacije. Predvsem je tu mišljena redna menjava vložkov oziroma tamponov in izogibanje k vaginalnim deodorantov in drugih produktov. Če bolezen že nastane, so v lekarnah po Sloveniji na voljo zdravila, ki lahko olajšajo oziroma odpravijo simptome vaginalne kandidoze. Zdravila obstajajo v obliki vaginalne kapsule, ki se jo vstavi v spolovilo, ali v obliki mazila.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.