Domov Simptomi bolezni Staranje in vpliv na zdravje

Staranje in vpliv na zdravje

staranje

Staranje je naraven proces, kateremu je podvržen vsak človek. Gre za neizogiben fiziološki proces, glavni razlog zanj pa so poškodbe in odmiranje celic v človeškem organizmu. Celice lahko pred staranjem zaščitimo, in sicer z redno telesno aktivnostjo in uravnoteženo prehrano. Staranje lahko z zdravim življenjskim slogom upočasnimo in poskrbimo, da je tudi v starosti kvaliteta našega življenja visoka. Staranje in proces odmiranja celic po drugi strani nekateri dejavniki pospešujejo. Mednje tako sodijo nezdrave razvade, kot so kajenje, prekomerno uživanje nezdrave hrane, premalo gibanja, alkohol, lenarjenje itd.

Medtem ko je staranje neizogibno, pa telesno in psihično propadanje ni. Da bo tudi starost obdobje, v katerem bomo radi živeli, lahko veliko naredimo sami.

Za zaščito celic pred staranjem skrbi encim telomerase. Raziskave kažejo, da aktivno in zdravo življenje za kar 29 % povečujejo njegovo vsebnost, s tem pa je proces staranja upočasnjen. Vse slabe razvade in premalo gibanja znižujejo vsebnost tega encima in torej pospešujejo staranje.

Kako upočasnimo staranje?

Proces staranja lahko upočasnimo tako, da pričnemo z redno, dnevno vadbo. Najbolj priporočene so vadbe, v katerih sodeluje celo telo oziroma vse večje skupine mišic, na primer plavanje, ples, hoja ali pohodništvo, joga, pilates. Poleg vadbe je priporočljivo izvajati tudi dihalne vaje in tehnike za umiritev ter zmanjšanje stresa, saj je psihična kondicija enako pomembna kakor fizična.

Poleg gibanja je za počasnejše staranje potrebno opustiti vsaj katero izmed slabih razvad, na primer kajenje, prekomernega uživanja sladkega, alkohola ali mastne hrane, lenarjenje, ipd.

Največ pa lahko naredimo, če uredimo svoje prehranjevalne navade.

Prehrana in staranje

Uravnotežena prehrana, bogata z vlakninami, vitamini in minerali, lahko upočasni veliko zunanjih znakov staranja, prav tako pa na ta način upočasnimo tudi odmiranje celic. Uravnotežena prehrana mora biti sestavljena:

  • 60 % ogljikovih-hidratov (od tega 55 % kompleksnih OH),
  • 20-30 % zdravih maščob,
  • Do 15 % beljakovin.

Uravnotežena prehrana pomeni tudi uživanje zadostnih količin vode. To pomeni, da odrasel človek dnevno spije vsaj 8 kozarcev vode na dan. To je pogosto spregledan in podcenjen nasvet. Voda namreč sestavlja večji del tkiv, celic in organov, zato je nujno potrebna za njihovo normalno delovanje. Znaki staranja so močneje vidni, če je telo dehidrirano.

Prehrano je potrebno uživati v petih manjših obrokih skozi cel dan. Najpomembnejši obrok dneva je zajtrk, ki je lahko obilen in hranljiv. Metabolizem deluje bolje, če uživamo manjše obroke, idealno na vsake štiri ure. S tem ohranjamo metabolizem v formi in se učinkovito zavarujemo zoper leno prebavo, ki pogosto vodi do prekomerne telesne teže.

Priporočljivo je tudi zmanjšanje vnosa soli in sladkorja, da bi preprečili zvišan krvni tlak in sladkorno bolezen. Pri izbiri živil se ogibajte tistih, ki so sestavljena iz več kot 10 % sladkorja. Prav tako veliko sladkorja vsebujejo tudi živila, bogata z maščobami.

Starejši ljudje lahko občutijo resne zdravstvene težave ob prevelikem ali premajhnem vnosu kalorij (pod 1200 kcal dnevno).

Telo je priporočljivo vsaj en teden v letu tudi prečistiti (razstrupljanje telesa). Post je namenjen temu, da se za nekaj dni odpovemo alkoholu, kofeinu, nikotinu, itd. – vse te snovi omejujejo absorbiranje kalcija v kosti. Na dnevni vnos kalcija morajo biti še posebej pozorne ženske, saj lahko v nasprotnem primeru pomanjkanje kalcija vodi do izgube kostne mase in osteopenije, v skrajnem primeru pa do osteoporoze (krhke kosti).

Miselna aktivnost za zdravo staranje

Staranje je povezano tudi z nastankom nekaterih bolezni, ki so značilne bolezni starostnikov. Ena izmed najpogostejših je demenca, ki v zadnjih časih privzema razsežnosti epidemije. Za to boleznijo tako oboli že kar 20 % vseh starostnikov, starih 80 let. Demenca je neozdravljiva kronična možganska bolezen, katere nastanek lahko upočasnimo ali odložimo z miselno aktivnostjo. To pomeni, da tudi v starosti ostane človek čim bolj fizično in psihično aktiven. Čeprav zdravila za demenco ne poznamo, pa raziskave kažejo, da intelektualno delo v starosti upočasni ali odloži nastanek bolezni. Poleg uravnotežene prehrane, izogibanja škodljivim razvadam in zmerni telesni aktivnosti je torej miselna aktivnost najboljša zaščita za zdravo in počasno staranje.