Domov Simptomi bolezni Škrlatinka – nalezljiva otroška bolezen

Škrlatinka – nalezljiva otroška bolezen

Otroška bolezen – škrlatinka, ki se iz angleščine prevede kot škrlatna vročica, je dokaj nenevarna bolezen, če ne prihaja do kakšnih zapletov. Ranljiva skupina so predvsem otroci v vrtcu in šolarji v osnovni šoli, lahko pa za njo zbolijo tudi odrasli. Enako nevarna je za fante in punce. Povzroči jo streptokokna bakterija, ki povzroči tudi gnojno angino. Najpogosteje se pojavlja med oktobrom in marcom, ko je hladna sezona.

Glavni znaki te bolezni

  • vneto žrelo;
  • rdečkasti, malinast jezik, ki je neraven – na začetku z belimi oblogami;
  • povišana telesna temperatura;
  • droben rdeč kožni izpuščaj – ta je še posebej prepoznaven. Pojavi se v pol dneva do dveh dneh po nastopu vročine, in sicer pod pazduhah, na prsih in za ušesi. Izpuščaj je najbolj izražen v kožnih gubah;
  • rdečerjave črte v komolčni jami, v pazduhi in v dimljah.
  • bel trikotnik okrog ust in nosu.

Škrlatinka se zdravi z antibiotiki

Znaki bolezni se pojavijo v prvih 7 dneh po okužbi, v povprečju pa tri. Sama bolezen traja približno 10 dni. Trenutno cepiva proti škrlatinki še ni, zdravi pa se z antibiotiki. Ti uničijo bakterije in pomagajo pri krepitvi imunskega sistema. Pomembno je, da jih otrok jemlje do konca, četudi se zdi, da se mu je stanje izboljšalo. V nasprotnem primeru lahko pride do ponovne okužbe Če ima otrok v tem času visoko telesno temperaturo, jo lahko omilimo z obkladki in zdravili proti vročini. V nekaterih primerih dobijo oboleli tudi zdravila proti bolečinam in povišani telesni temperaturi.

Preden se je škrlatinka zdravila z zdravniško pomočjo oziroma z antibiotiki, je bolezen povzročala resne težave. Sedaj, ko so na voljo primerna zdravila, pa velike nevarnosti več ni, je pa potrebno biti venomer pazljiv.

Opozoriti je treba tudi na dejstvo, da je 5-10% otrok kasneje oziroma po tem, ko so bolezen že preboleli, škrlatinko zopet pridobilo. Vidimo torej, da človek ne postane v celoti imun na to bakterijo.

Je nalezljiva bolezen

Škrlatinka je nalezljiva bolezen, zato morajo otroci, ki so jo imajo, ostati doma zaradi preprečitve okužb drugih otrok. Paziti morajo tudi tisti, ki je v preteklosti še niso preboleli, zato je najbolje, da je otrok kar se da v svoji sobi in se s tem zaščiti možnost nadaljnjih okužb. Prenaša se kapljično, to pomeni npr. s slino, redko pa s priborom ali s kožnim stikom. Priporočljivo je tudi, da vsak preventivno skrbi za svojo telesno higieno, še posebej, da si redno in pravilno umiva roke. Oboleli naj se izogiba večji gruči ljudi, še posebej v trgovskih centrih, na javnem prevozu in restavracij.

Šrklatinka je torej dobro in hitro ozdravljiva bolezen, ki pa lahko prizadene vsakogar. S pravilno in pravočasno zdravniško pomočjo ter jemanjem antibiotikov načeloma kasneje bolezen ne pušča težkih zdravstvenih posledic. Seveda pa je treba biti venomer pazljiv in ob ugotovitvi kakšnega neobičajnega telesnega stanja takoj poiskati pomoč.