Domov Domača lekarna Rdeča pesa in njen vpliv na zdravje

Rdeča pesa in njen vpliv na zdravje

rdeca pesa zdravje
rdeca pesa zdravje

Znano je, da ima rdeča pesa številna pozitivne učinke na naše zdravje. Njene zdravilne lastnosti so poznali že Rimljani in stari Grki, danes pa so te lastnosti tudi znanstveno podkrepljene. Seveda ni povsem vseeno, kako to zelenjavo pripravimo. Da bi uspeli ohraniti kar največ zdravilnih učinkovin, je potrebno rdečo peso ohraniti v čim bolj surovi obliki. To pomeni, da jo smemo dušiti zgolj nekaj minut. Z dolgotrajnimi postopki kuhanja namreč zdravilne lastnosti neke zelenjave upadajo. Rdečo peso je v obliki soka najbolje uživati surovo. Tak sok je sicer zelo močan, zato je smiselno začeti z nekaj žlicami na dan. Če rdečo peso v naši prehrani uživamo redno, potem s tem poskrbimo za mnoge varovalne učinke: krepimo svoj imunski sistem, poskrbimo za prožnost ožilja, pospešujemo rast ter obnovo tkiv in celic, pospešujemo odvajanje vode iz telesa, razstrupljamo svoj organizem in še in še. Redno uživanje te zdravilne zelenjave lahko kot stranski učinek povzroči obarvanost urina ali blata rdeče barve. S tem ni nič narobe, saj telo na tak način izloča barvilo rdeče pese.

Rdeča pesa ima svojo domovino v vzhodnem Sredozemlju in v Aziji, raste pa tudi v bolj hladnih podnebjih (obale J Švedske, Britansko otočje). Pri nas jo običajno gojimo kot eno izmed glavnih zimskih vrtnin.

Rdeča pesa in zdravilni učinki

Poglejmo si, katere zdravilne učinke lahko dosežemo z rednim uživanjem rdeče pese:

Krepitev imunskega sistema

Naš imunski sistem je odločilnega pomena pri obrambi telesa pred škodljivimi zunanjimi vpliva. Ker je rdeča pesa zelo bogata z vitamini in minerali, krepi imunski sistem in naravno zaščito telesa, pospešuje izločanje žolčnih sokov in spodbuja apetit. Če rdečo peso uživamo v zimskem času, je to učinkovita preventiva pred prehladi in okužbami.

Proti prebavnim težavam

Rdeča pesa pomaga pri težavah s slabostjo, bruhanjem ali drisko. Pri bruhanju ali driski lahko z uživanjem rdeče pese nadomestimo minerale in povečane količine izločenega kalija, saj uravnava količino kalija v telesu. V kozarec pese lahko dodamo še čajno žličko limone. Na dan je pri prebavnih težavah priporočljivo spiti en kozarec svežega soka.

Proti zaprtju

Ker se v tej zelenjavi nahaja veliko prehranskih vlaknin (tudi glavne prehranske vlaknine – celuloze), ki ugodno vplivajo na peristaltiko prebavil, se pesa priporoča tudi pri težavah z zaprtjem. Za zaprtje se priporoča uživanje manjšega kuhanega gomolja rdeče pese za večerjo, seveda pa je za popolno odpravo te težave potrebno pristopiti celostno (spremeniti režim prehranjevanja, redno gibanje, piti dovolj vode, itd.).

Niža raven holesterola

Prehranske vlaknine v pesi nižajo vrednost serumskega holesterola za kar 30-40 %. Topne prehranske vlaknine nase vežejo izločeni holesterol v prebavilih in ga na ta način odplavljajo iz telesa. Redno uživanje rdeče pese pomaga tudi pri normalizaciji krvnega tlaka.

Proti anemiji

Ta zelenjava je ena izmed najbolj učinkovitih, ko gre za težave z anemijo. Slabokrvnost je namreč bolezen pomanjkanja železa, ki je nujen za vezavo kisika v krvi. Ker je v rdeči pesi veliko železa, jo je smiselno vključiti v svoje jedilnike, če trpimo za slabokrvnostjo. Pri zdravljenju anemije je sicer pomembno, da poleg rastlinskih virov železa uživamo tudi določeno količino železa iz živalskih virov (rdeče meso), ki se lažje absorbira v telo. Če želimo železo iz rdeče pese v polnosti izkoristiti, potem se priporoča poleg pese uživati še limono, saj vitamin C povečuje absorpcijo železa.

Proti vročini

Ta zelenjava se je izkazala za zelo učinkovito tudi pri zniževanju povišane telesne temperature. Ljudska medicina že dolgo pozna obkladke iz rdeče pese, ki jih polagamo na podplate in dlani za zniževanje telesne temperature, zlasti pri nižanju vročine novorojenčkom in manjšim otrokom.

Pesa znižuje visok krvni pritisk, pomaga pri demenci, zdravi raka, učinkovita je tudi pri srčno-žilnih boleznih. Telo napolni z železom, pomaga pri razstrupljanju in bolezni jeter, uravnava delovanje ščitnice, itd.

Proti rasti rakavih celic

Rdeča pesa je zaradi antociana učinkovita tudi v boju zoper rast rakavih celic. Ta snov namreč deluje kot antioksidant, poleg pa pri zaustavljanju rasti rakavih celic sodelujejo še snovi betalain in polifenoli. Gre za naravne zaviralce množenja rakastih celic. Sok rdeče pese se pogosto svetuje obolelim z rakom, da bi na ta način premagali nadaljnjo rast tumorjev.

Za lepo kožo, lase in nohte

Če redno uživamo rdečo peso, to pomaga pri ohranjanju lepe polti, prav tako pa bodo tudi nohti in lasje bolj prožni ter bleščeči. Rdeča pesa sodi med najbolj pomlajevalne vrste zelenjave.

Vir folne kisline

Rdeča pesa je poleg špargljev rekorderka v količini folne kisline, ki jo vsebuje. Gre za vitamin B4, ki ima v našem telesu številne naloge. Folna kislina je tako osnovni pogoj za rast tkiv in za celično delitev, prav tako pa skrbi za nastanek žolčne kisline in rdečih krvnih telesc, ki nase vežejo kisik in ga po krvi prenašajo po celem organizmu.

Vir vitaminov in mineralov

Čeprav se zdi, da ima rdeča pesa sladkast okus, pa vsebuje zgolj 10 % sladkorja, vse ostalo so vitamini in minerali. 100 g pese tako vsebuje 42 kcal, 9,6 g ogljikovih hidratov, 1,6 g beljakovin, zgolj 1 g maščob, 1,5 g vlaknin, 1,0 mg železa, 27 mg kalcija, 270 mg kalija 20 i.e. vitamina A, 10 mg vitamina C, betain (naravno rdeče barvilo) in kar 53 mikrogramov folne kisline. Vse to dela rdečo peso za izjemen antioksidant.

Ker sodi pesa med nizkokalorična živila in ne vsebuje veliko kalorij, je primerno živilo tudi za razne shujševalne diete.

Za povečanje vzdržljivosti

To živilo se je pri raznih raziskavah izkazalo tudi za izjemno učinkovito, ko gre za povečanje vzdržljivosti. Tako naj bi z rdečo peso povečali vzdržljivost za več kot 16 %. Živilo se zato priporoča tako amaterskim kakor profesionalnim športnikom.

Vir silicija

Silicij je bistven za naše zdravje in se v pesi nahaja v obliki, ki jo telo z lahkoto vsrka. Silicij je pomemben, ker krepi vezivna tkiva (kožo, kosti, stene žil), iz telesa pa odstranjuje tudi strupe težkih kovin, še posebej aluminij. Čeprav je silicija v naravi veliko, pa se navadno pojavlja v takih oblikah, da ga telo ne more vsrkati vase.

Pomaga pri kemoterapiji

Pesin sok se priporoča tudi pri zdravljenju s kemoterapijo, saj pospešuje nastajanje eritrocitov, čisti kri in deluje blažilno na X – žarke pri obsevanju. X žarki namreč ne poškodujejo le rakavih celic, temveč tudi zdrave. Tovrstno poškodovanje zdravih celic pa lahko preprečujemo s sestavinami, ki se nahajajo v soku rdeče pese.

Rakavi bolniki lahko spijejo pol litra sveže stisnjenega soka pese, ki ga razdelijo na dva do tri obroke. Sok je mogoče mešati z vodo ali pa z domačim medom. V 2 dcl pesinega soka tako lahko vmešajo eno veliko žlico medu, ki ima prav tako zdravilne učinke.

Za boljše počutje

Rdeča pesa pospešuje nastanek hormonov dopamin in noradrenalin, ki sta pomembna za dobro psihično zadovoljstvo. Vsebuje veliko folne kisline, ki skrbi za optimizem in osebno zadovoljstvo človeka. Metionin in noradrenalin pripomoreta k živahnem in veselem razpoloženju, prav tako se človek ob rednem uživanju te zelenjave počuti mladostnega.