Domov Splošne informacije Ima menstruacija vpliv na nastanek raka na dojki?

Ima menstruacija vpliv na nastanek raka na dojki?

Mesec oktober se označuje kot mesec, v katerem se veliko govori o raku na dojki. Ker je to zelo razširjena oblika raka pri ženskah, pri čemer se lahko v manjših odstotkih zgodi celo pri moškim, je potrebno o njem ljudi informirati in ozaveščati. Še posebej to, kaj ga lahko povzroči. Eden od povzročiteljev pa je tudi menstruacija.

Ženske oziroma punce, ki so začele dobivati menstruacijo pred 12. letom starosti so bolj dovzetne k temu, da v kasnejšem življenju dobijo raka na dojki. Enako velja za ženske, ki so pozno prišle v menopavzo, tj. po 55. letu starosti.

V zadnjih 15 letih so dekleta začela prihajati v puberteto v mlajših letih. Vedno bolj značilno je, da se razvoj dojk začne prej kot se začnejo menstrualna obdobja. Ta nepričakovan premik v tem obdobju je pripisan epidemiji debelosti in široki izpostavljenosti hormonskim motilcem, saj dvig hormonov sproži začetek razvoja dojk in same pubertete nasploh. Starost, ko ženske gredo skozi menopavzo, pa je skozi ta leta ostala približno enaka.

Prej kot se začnejo pri puncah oblikovati prsi, prej bodo pripravljene na interakcijo s hormoni znotraj in zunaj svojega telesa. Na telesni razvoj pa vplivajo tudi kemikalije v izdelkih, ki so t.i. hormonski motilci. Daljša interakcija s hormoni in motnjami hormonov lahko poveča tveganje za razvoj raka.

Razlog je tudi ta, da ker dekleta začnejo z menstruacijo v mlajši starosti, je čas med razvojem dojk in prvo nosečnostjo običajno daljši kot ob menstruaciji, ki bi se pojavila kasneje. V tem času je tkivo dojk nezrelo, preveč aktivno in še posebej občutljivo na hormonske vplive.

Dlje kot ženska dobiva menstruacijo, večja je njena življenjska izpostavljenost hormonoma estrogenu in progesteronu. Vsi ti dejavniki so povezani z večjim tveganjem za nastanek raka dojke kasneje v življenju.

Na razvoj raka na dojkah pa ne vpliva samo začetek in konec menstrualne dobe ženske, ampak celotno »menstruacijsko življenje«. To pomeni, da je korelacija med številom vseh menstruacij v življenjskem obdobju in možnostjo nastanka raka pozitivna. Če je torej ženska začela dobivati menstruacijo že pri rosnih najstniških letih in ni imela otrok, ima večjo verjetnost za raka. In obratno – ženska, ki je prvo menstruacijo dobila pozno, kasneje pa imela več otrok in jih dojila, ima manjšo verjetnost za nastanek raka.

Kot lahko ugotovimo, je vzrokov za nastanek te bolezni več. Ena izmed njih pa je žal tudi takšna, na katero ne moremo preveč vplivati, in to je menstruacija. Seveda pa se lahko z zdravim načinom življenja in redno telesno vadbo prepreči, da bolezen nastane. Več o raku na dojkah pa je na voljo na naslednji povezavi.