Domov Simptomi bolezni Rak na materničnem vratu, drugi najpogostejši ženski rak

Rak na materničnem vratu, drugi najpogostejši ženski rak

rak maternicnega vratu

Konec januarja obeležujemo evropsko iniciativo, teden boja proti raku materničnega vratu (s kratico RMV). Gre za rak, ki se razvije na materničnem vratu in velja za drugi najpogostejši rak, ki prizadene ženske (prvi je rak dojk), stare od 35 do 45 let. V Sloveniji deluje zaščitni program zgodnjega odkrivanja raka ZORA, ki ženske poziva k zaščitnim pregledom. Zato se je v okviru rednega ginekološkega pregleda zelo priporočljivo odločiti za bris materničnega vratu (s tako imenovanim testom PAP), s katerim se pregledajo cervikalne oz. vratne celice

Kakšni so simptomi?

Rak materničnega vratu se razvija počasi, od približno pet do deset let. V zgodnji fazi ga je težko zaznati. Še najpogosteje nanj opozori krvavitev iz nožnice po spolnem odnosu, po odvajanju blata ali zunaj rednega menstruacijskega cikla ali krvavitev po menopavzi.

Koga lahko doleti?

Doleti ženski del populacije, moški pa so predvsem prenašalci. Prenaša se s kože na kožo. Možnosti za okužbo so večje pri osebah, ki zelo zgodaj postanejo spolno aktivne, menjavajo spolne partnerje, prebolijo spolne bolezni, dolgotrajno jemljejo kontracepcijske tabletke, kadijo …

Kako poteka zdravljenje?

Zelo pomembno za zdravljenje je pravočasno odkrivanje predrakavih sprememb. Invazivno rakavo tkivo se večinoma odstrani kirurško.

Za preprečevanje okužb pa se je pomembno držati načel varne spolnosti (uporaba kondomov) in se dodatno zaščititi s cepljenjem.

Potrebno je vedeti, da cepljenje  ne zdravi že obstoječih okužb ali predrakavih sprememb, in ravno zato se priporoča že tako zgodaj, v 6. razredu OŠ. Na ta način se močno zmanjša tveganje za razvoj predrakavih sprememb kasneje v življenju in za zaplete med ali po zdravljenju.  Cepljenje je v okviru sistematskega pregleda za deklice do 6. razreda brezplačno.

Cepljenje se priporoča vsem ženskam do 26. leta in tudi moškim (!), saj so le-ti prenašalci virusa.