Domov Simptomi bolezni Roza oktober in pomembnost samopregledovanja dojk

Roza oktober in pomembnost samopregledovanja dojk

rak na dojki in samopregledovanje
rak na dojki in samopregledovanje

Dokler smo zdravi, smo brezskrbni in sploh ne pomislimo na pomen preventivnih pregledov našega telesa. Bolj ali manj vemo, katere so bolezni oz. rakava obolenja, ki so najbolj razširjena, a se zelo zelo redko spomnimo, da bi se pregledali in potrdili, da z nami ni ničesar narobe. In da smo zdravi.

Najbolj razširjeni rak pri ženskah je rak dojk

Po podatkih Onkološkega inštituta v Ljubljani je rak dojk tisti, ki ga med vsemi vrstami rakavih obolenj v največji meri zaznajo med žensko populacijo. To ene pomeni, da ne more prizadeti tudi moških. Tudi njih lahko prizadene, a moški bolniki predstavljajo vseeno samo 1% vseh za rakom dojk obolelih bolnikov v Sloveniji. V Sloveniji na leto zboli za rakom dojke okoli 1000 oseb, v celi Evropi pa okoli 200.000.

Zakaj se sploh razvije rak dojk?

Na žalost ni enega točno določenega dejavnika, ki bi vplival na nastanek raka dojk. Četudi živite zelo zdravo, jeste po vseh merilih zdravo in se veliko gibate, še ne pomeni, da se pri vas morda ne bo razvil ta rak. Po drugi strani pa se ve, da ta rak ni nalezljiv in da ne nastane s preprostim dotikanjem, stiskanjem ali masiranjem dojk. Med dejavnike, ki vplivajo na njegovo večjo pojavnost se prišteva:

  • demografski dejavniki (starost, spol, lokacija bivanja). Statistike kažejo, da se možnosti za razvoj raka na dojki povečajo po 30. letu in da je največ obolelih starih nad 50. let.
  • dejavniki materinstva (starost ob pojavu prve menstruacije in ob menopavzi, starost ob prvem porodu ali nerodnost itd.),
  • hormoni (hormonska zdravila in kontracepcija),
  • debelost (prevelika teža po menopavzi),
  • dednost (mutacije na določenih genih) itd.

Zakaj bi se morali redno samopregledovati?

Prvi razlog je zagotovo ta, da je znake raka dojke pomembno odkriti zgodaj, ko je rak še v zgodnji fazi razvoja, saj ga je v tej fazi lažje zdraviti in kontrolirati. Drugi razlog pa je ta, da bi se morale ženske čimprej naučiti poznavati svoje dojke v času menstruacije in razločiti normalne otrdline v dojkah (ki so bolj izrazite v času krvavitev) od neobičajnih. V največ primerih so ravno obolele tiste, ki so nalatele na sumljive zatrdline v dojkah, in ne zdravniki.

Naučite se samopregledovati

Dojke bi si morale pregledovati enkrat mesečno, teden dni po pričetku menstruacije. Verjetno je jasno, da se ne morete pregledovati oblečene in še z modrčkom na sebi. Pregledujete se brez oblačil na sebi. Iztegnite dlan in prste in s celimi prsti v majhnih krožnih gibih preglejte celo površino dojke. Najprej nežno, nato pa pritisnite malo močneje in pretipajte dojko ter področje bezgavk pod pazduhami. Preglejte ali so na površini dojk kakršnekoli vizualne spremembe na koži. Priporočljivo je, da si dojke pretipate na več načinov. Najprej tako, da imate roke ob telesu. Nato tako, da roke iztegnete nad glavo in tako, da imate roke na bokih in kot zadnje, da se sklonite naprej.

Pozorne bodite na morebitne zatrdline na dojki in pod pazduhami. Preglejte tudi kolobar dojke. Če ta kaže znake, kot če bi šlo za infekcijo, ali pa je bradavica vdrta, ali (spontano ali pa ob pritisku) pa je vdrta koža kjerkoli na dojki morate k zdravniku. Značilen znak t.im. invazivnega raka dojka je tudi krvav, bister) izcedek iz dojke. Tipične so tudi povečane bezgavke pod pazduho. Če gre že za rak v napredovalnem stadiju, dojke in bezgavke tudi bolijo, koža pa pordi in otrdi.

Ne odlagajte z obiskom zdravnika

V kolikor ženska otipa kakšne neobičajne zatrdline, kožne spremembe (ali izcedke) v dojki ali pod pazduho, ki odstopajo od normalnega stanja dojk, se mora nemudoma zglasiti pri ginekologu / zdravniku.