Domov Simptomi bolezni Putika

Putika

Putika se zdi, kot da se pojavi nenadoma, a v resnici je to le končni rezultat procesa, ki se že nekaj časa dogaja v telesu. Pogosto povzroča težave v obliki bolečega oteklega palca ali spodnjega dela telesa, običajno pa prizadene sklep v palcu.

Presežena sečna kislina v telesu

Putika je vrsta artritisa, ki nastane zaradi presežene sečne kisline v telesu, kar se strokovno imenuje hiperurikemija. Sečna kislina je snov, ki se običajno oblikuje, ko telo razgrajuje purine, ki jih najdemo v človeških celicah in v številnih živilih (kot so meso, perutnina in morski sadeži). Kri se v sečno kislino prenaša v ledvice in izloči z urinom. Vendar pa nekateri ljudje bodisi prekomerno proizvajajo sečno kislino ali proizvajajo normalno količino, vendar jih ledvice ne morejo učinkovito obdelati in se kopiči presežek sečne kisline. Če se torej proizvaja preveč sečne kisline ali se ne izloča dovolj, se lahko zgodi, da se oblikujejo in tvorijo igličasti kristali, ki sprožijo vnetje in bolečine v sklepih in okoliškem tkivu. Ti kristalčki pa povzročajo nenadne napade hude bolečine in otekline.

Težave se lahko pojavijo predvsem moškim

Napadi putike se lahko pojavijo hitro in se sčasoma vračajo, kar počasi poškoduje tkiva v območju vnetja. Povezan je bil tudi s povečano pojavnostjo bolezni srca in ožilja in presnove ter je lahko zelo boleč.

To je najpogostejša oblika vnetnega artritisa predvsem pri moških, ženske pa postanejo ženske bolj dovzetne zanjo v času menopavze.

Simptomi in dejavniki za nastanek

Putika po navadi postane nenadoma brez simptomov, pogosto sredi noči. Simptomi pa se tudi lahko razvijajo v nekaj urah in običajno trajajo tri do deset dni. Po tem času mora bolečina miniti in se sklep normalizirati.

Glavni simptomi pa so lahko predvsem intenzivna bolečina v enem ali več sklepih, pri čemer lahko nastanejo tudi neugodja, vnetja oziroma otekanja v in okoli prizadetega sklepa ter rdeča, sijoča koža. Putika pogosto prizadene velik sklep palca, lahko pa prizadene tudi gležnje, kolena, komolce, zapestja in prste.

Dejavniki življenjskega sloga, kot je prehrana z visoko vsebnostjo nekaterih visoko-purinskih živil, debelost in prekomerna uporaba alkohola, zlasti težka poraba piva, prav tako lahko prispevajo k razvoju hiperurikemije in putike.

Preprečevanje težav s putiko

  • Pijte veliko tekočine. Ostanite dobro hidrirani. Omejite zaužito količino sladkih pijač, zlasti tistih, ki so sladkane z visoko fruktoznim koruznim sirupom.
  • Omejite ali se izogibajte alkoholu. Z zdravnikom se pogovorite, ali je katera koli količina ali vrsta alkohola varna za vas. Nedavni dokazi kažejo, da je verjetno, da bo pivo še posebej povečalo tveganje za simptome putika, zlasti pri moških.
  • Uživajte mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob. Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob imajo lahko dejansko zaščitni učinek proti putiki, zato so to vaši najboljši viri beljakovin.
  • Omejite vnos mesa, rib in perutnine. Majhna količina je lahko dopustna, vendar pozorno spremljajte, katere vrste in koliko vam povzročajo težave.
  • Ohranjajte primerno telesno težo. Izberite aktivnosti, ki omogočajo vzdrževanje zdrave telesne teže. Izguba teže lahko zmanjša raven sečne kisline v telesu. Vendar se izogibajte hitremu hujšanju, saj lahko s tem začasno povečate raven sečne kisline.

Putika je lahko zelo boleča in izčrpavajoča, vendar so na voljo zdravljenja, ki pomagajo ublažiti simptome in preprečiti nadaljnje napade. Če bolečina po desetih dneh ne mine, je treba obiskati zdravnika.