Domov Simptomi bolezni Probiotiki in napihnjenost

Probiotiki in napihnjenost

probiotiki

Tudi vas muči napihnjen trebuh in nenehno in moteče zbadanje v želodcu? Če se ta neprijetna težava ponavlja, je nastopil čas, da preizkusite še probiotike.

O njih je bilo že veliko govora. Najpogosteje srečamo to besedo, ko posežemo po jogurtih na mlečnem oddelku trgovine. Probiotični jogurti še nikoli niso bili tako zelo ‘in’ in še zelo okusni so. A kaj jih dela tako zdravilne? V nadaljevanju bomo razkrili ne samo, kaj je je tista skrita sestavina probiotičnih jogurtov, ampak tudi rešitev za težave z napihnjenostjo.

Kaj je tista skrita sestavina?

Kot že samo ime pove, se v probiotičnih jogurtih skrivajo probiotiki oziroma probiotične bakterije. Gre za bakterije oz. žive mikroorganizme, ki že živijo v našem črevesju, največ pa jih je v debelem črevesju. Dokler je v črevesju pravo razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami, nimamo nikakršnih težav in nismo napihnjeni. Če pa se to ravnovesje iz različnih razlogov poruši, se pojavijo težave.

Zakaj pride do težav?

Zdaj vas verjetno zanima, zakaj se sploh poruši ravnotežje našega črevesja. Če tudi vi večino časa presedite, je zelo verjetno, da se premalo gibate. A ne samo to – v sedečem položaju je tudi črevesna votlina ves čas stisnjena in se ne more gibati. To pomeni, da se hrana ne uspe prebaviti v celoti in da potuje v kosih naprej. S tem se v prebavnem procesu ustvarjajo plini, kar posledično vodi v zbadanje v trebuhu. Tudi nepravilna prehrana prispeva svoje.

A dobra novica je, da lahko v telo vnesem probiotične bakterije, ki bodo pomagale ponovno vzpostaviti kislo-bazično ravnotežje v črevesju in takoj, ko pridejo v črevesje, začele izganjati slabe bakterije.

Zato nekoliko čudi podatek, da le 11 % tistih, ki jih mučita napihnjenost in napenjanje, poseže po zdravilih.

Kakšne probiotike sploh jemati?

Zanimivo je, da probiotične bakterije v jogurtu niso zelo učinkovite, saj jih je premalo, da bi imele želen učinek. Raziskave so pokazale, da so pri odpravljanju napihnjenosti veliko učinkovitejši osušeni probiotiki oz. probiotiki v zdravilu. Najpogosteje se nahajajo v kapsulah in jih je mogoče dobiti brez recepta. Strokovnjaki tudi svetujejo, da vsakič, preden začčnemo probiotike jameti, preverimo, katere seve  in kolikšno število bakterij vsebujejo. Probiotik naj bi vseboval največ štiri seve ter več milijard bakterij oziroma kolonij živih osušenih bakterij. V probiotičnih kapsulah so te bakterije osušene in zaprte počivajo. Po zaužitju se v črevesju zbudijo in namnožijo, alkohol in vroči napitki pa jim zmanjšajo učinkvitost. Jesen je že tukaj, zima pa že trka na vrata in s tem obdobje, ko se bomo še manj gibali, saj bomo preživeli še manj časa zunaj. Zato poskrbite, da se te težave čimprej končajo in da bo v vašem prebavnem traktu čim prej čim več dobrih bakterij.