Domov Simptomi bolezni Ošpice in njeni simptomi

Ošpice in njeni simptomi

ospice

Kaj so ošpice?

Ošpice so izjemno nalezljiva otroška bolezen, ki se prenaša kapljično in se hitro širi. Ošpice pomenijo pomemben vzrok za smrtnost otrok med enim in petim letom. Še posebej nevarna je ta bolezen v državah v razvoju. Z ošpicami se sicer lahko okuži kdor koli, vendarle pa je bolezen najpogostejša med otroci in mladimi. Otroke v mnogih deželah cepijo in jih na ta način zaščitijo pred samo boleznijo. Pri nas so oboleli izjemno redki, saj v Sloveniji lahko govorimo o precepljenosti.

Z zapleti pri bolezni ošpic se srečuje vsak 15. okuženi, ena oseba na 1000 okuženih pa zaradi ošpic tudi umre.

Virus ošpic nima drugega gostitelja razen človeškega organizma. Zunaj telesa virus ne more preživeti dolgo časa. Najučinkovitejša zaščita zoper okužbo je cepljenje, ki je izjemno učinkovito. Za boleznijo ne more zboleti nihče, ki je bolezen že prebolel.

Ošpice znaki

Pri bolezni ošpic je ključnega pomena, da njene simptome prepoznamo pravočasno. Simptomi se pokažejo v enem ali dveh tednih po sami okužbi. Bolezen se razvija v dveh obdobjih. Najprej se pojavi kašelj, izcedek iz nosu, občutljivost na svetlobo, vnetje veznic in visoka telesna temperatura (kataralno obdobje). V drugem obdobju se pojavijo izpuščaji po vsem telesu, temperatura pa pade. Med simptome tako sodijo:

  • Kašelj
  • Vnetje veznic
  • Izcedek iz nosu
  • Občutljivost na svetlobo
  • Visoka telesna temperatura
  • Rdeče lise z belo sredico na ustni sluznici
  • Izpuščaji – Koplikove pege (najprej na vratu, za ušesi in na glavi, nato po celem telesu).

Trajanje in posledice bolezni

Znaki bolezni se razvijejo v enem ali dveh tednih po okužbi. Ko se simptomi pojavijo (kataralno obdobje), se v dnevu ali dveh okuženemu zniža telesna temperatura, po telesu pa se postopoma razširijo Koplikove pege. Manjši izpuščaji se združijo v večje lise, čez čas potemnijo in izginejo. Če bolezen poteka brez resnih zapletov, potem oboleli v celoti okreva v roku dveh do štirih tednov.

Če do zapletov vendarle pride, potem lahko sicer nenevarna bolezen postane za bolnika precej resna. Med resnimi posledicami so: akutna bakterijska okužba srednjega ušesa, vnetje veznic, bruhanje, driska, bakterijska pljučnica, bronhitis, vnetje grla in sapnika, gastroenteritis, okvara ušes, okvara pljuč, hepatitis (vnetje jeter), encefalitis (virusno vnetje možganov), vnetje srčne mišice, itd.

Kdo je ogrožen?

Najbolj ogroženi so necepljeni otroci do petega leta starosti in vsi odrasli, ki proti ošpicam niso bili cepljeni in jih v mladosti niso preboleli. Precej ogrožene so tudi tiste osebe, ki zaradi alergij cepiva niso smele prejeti.

Preventiva

Zdravila za ošpice ni, zdravljenje bolezni tako v celoti poteka simptomatsko. To pomeni, da bolnik simptome nadzoruje in blaži. Najboljša preventiva je cepljenje, ki zagotavlja trajno imunost. Če pride pri obolelem do kakršnih koli sekundarnih zapletov, potem je običajno zdravljenje z antibiotiki.