Domov Zdravstveni nasveti Nevarnosti, ki jih poletje prinaša za zdravje

Nevarnosti, ki jih poletje prinaša za zdravje

nevarnosti poletja

Poletje je za mnoge izmed nas najljubši letni čas, saj nas spomni na počitnice, morje, plažo, počitek, brezdelje in zabavo. Večina izmed nas torej ob misli na poletje pomisli na sladke in prijetne plati življenja, le redko pa se ob tem spomnimo tudi na vse nevarnosti, ki jih s sabo prinaša ta letni čas. Poletje ima lahko za naše zdravje tudi temno plat, zato je dobro poznati največje nevarnosti poletja in načine, kako se jim izogniti. Preberite si, katere so in si letošnje poletje naredite nepozabno!

Vročina

Poleti se temperature preko dneva in tudi ponoči povzpnejo najvišje in poletna vročina je pogosto razlog za razne zdravstvene nevšečnosti in tveganja. Za zdravje so še zlasti nevarni t.i. vročinski vali, ko vročina traja nekaj dni in tudi ponoči ne popusti. Vročinski val pomeni temperature preko 30 stopinj Celzija in pogosto tudi visoko stopnjo vlažnosti, kar pomeni soparne in vroče dni. Če se vročina torej povzpne nad 30 stopinj in traja več dni zapored, potem je potrebno svojemu zdravju nameniti nekoliko več pozornosti. V takšni vročini se človek namreč hitreje utrudi, močneje se poti in poveča se nevarnost za dehidracijo. Poveča se tudi tveganje za razna kožna vnetja, pregretje telesa in za kap. Zelo pogosta zdravstvena nevšečnost, ki nastane kot posledica neposredne izpostavljenosti glave soncu in vročini, je sončarica. Sončarico običajno spremlja zelo visoka telesna temperatura (okoli 40 stopinj Celzija), glavobol, vrtoglavica in splošna izčrpanost. Najbolj ogrožene skupine pri sončarici so otroci in starejši ljudje. Najboljša zaščita zoper poletno vročino je zato preventiva, kar pomeni, da se je v najbolj vročih urah dneva (med 11. uro dopoldan in 16. uro popoldan) bolje izogibati soncu. V takšnih temperaturah se je dobro zadrževati v senci in popiti več tekočine kot običajno. Izogibati se je potrebno prekomernim telesnim naporom (težkemu fizičnemu delu, naporni telovadbi, itd.). Če vročinski val traja več dni zapored, je smiselno poiskati tudi nekoliko hladnejše okolje, npr. v gorah ali ob vodi.

Sončne opekline

Sončenje je bilo v preteklosti sicer bolj priljubljeno kakor danes, ko se večina ljudi zaveda nevarnosti takšnega početja, še vedno pa obstaja veliko ljudi, ki z nastavljanjem sončnim žarkom pretiravajo, posledica tega pa so sončne opekline, poškodovana povrhnjica kože in hitrejše staranje kože. Kot sončno opeklino štejemo že pordelo kožo, še bolj nevarni pa so mehurji, ki so močno boleči in se kasneje predrejo ter oluščijo. Sončne opekline so zgolj prva in najbolj vidna posledica sončenja, pretirana izpostavljenost soncu ima namreč še druge, za zdravje resno nevarne posledice, kot je npr. kožni rak. Pred soncem se je zato potrebno ustrezno zaščititi in se neposrednim sončnim žarkom v največji pripeki pač izogibati. Kožo je potrebno tudi ustrezno namazati s sončnimi kremami z visokim zaščitnim faktorjem, glavo pa zaščititi s pokrivalom. V kolikor do sončnih opeklin vendarle pride, je najbolje uporabiti navadni jogurt, hladilno mazilo ali aloe vera gel, ki kožo navlažijo, pohladijo in pomirijo.

Zastrupitev s hrano

Poletje je tudi čas, ko so bolj pogoste razne zastrupitve s hrano. Višje temperature namreč pomenijo tudi hitrejše razmnoževanje bakterij, ki so lahko škodljive za človekovo prebavo. Na vročino so še zlasti občutljivi mlečni izdelki in meso, zato jih je potrebno hraniti v hladilniku, skrinji ali hladilni torbi. Nekoliko manj nevarna je zelenjava in sadje, čeprav je poleti priporočljivo na hladnem shranjevati prav vsa živila. Hrano je potrebno vselej zaužiti svežo in se izogibati pogrevanju stare hrane. Če do zastrupitve vendarle pride, je potrebno telesu zagotoviti dovolj počitka in tekočine, da ne pride do dehidracije. Priporočljivo je uživati tudi rehidracijski prašek, s katerim si v telo povrnemo minerale in elektrolite.

Ledene kocke

Čeprav ledeno ohlajena pijača v poletni pripeki nedvomno prija, pa so ledene kocke zelo pogosto tudi tveganje za razne okužbe. Za okužbe je še zlasti nevaren ledomat, v katerem se kopiči mnogo bakterij. Ko naprave izdelujejo led, lahko te bakterije okužijo vodo. Ledomate običajno čistijo zelo poredkoma, zato so te naprave toliko bolj dovzetne za nastanek bakterij. Ledomati so dovzetni tudi za nastanek plesni, ki se pojavi, če napravo pogosto izklapljamo. Plesen, ki nastane v napravi, lahko močno škoduje zdravju. Na kocke ledu pa se bakterije lahko prenesejo tudi iz rok, v kolikor ledene kocke z lopatico prijemamo z umazanimi rokami. Kocke iz ledu so v vseh naštetih primerih lahko resen vir okužb. Da bi se le-tem izognili, je najbolje ledomat redno in temeljito čistiti, še posebej pred ponovnim vklopom. Preden se dotikamo ledu, si je potrebno tudi temeljito očistiti roke.

Piki insektov

Poletje je tudi čas, ko je v zraku in naravi več insektov, ki za večino izmed nas niso ravno najbolj zaželeni spremljevalci toplih poletnih večerov. Med najbolj nadležnimi so gotovo komarji, ki jih je med poletjem več. Poleg komarjev je v tem letnem času tudi veliko klopov in ostalih nadležnih insektov, ki s svojimi piki in ugrizi povzročajo srbenje, v najslabših primerih pa lahko povzročijo tudi resnejše zdravstvene težave. Pri nas sicer ni nevarnosti za razne mrzlice, dengo ali malarijo, se je pa pred piki komarjev in drugih insektov potrebno dobro zaščititi, če potujemo na počitnice v bolj tropske konce sveta, kjer so te bolezni prisotne. Proti insektom lahko največ storimo samo z dobro zaščito – kožo lahko zaščitimo z repelenti, ki odganjajo insekte, oblečemo pa si lahna, svetla oblačila, ki zakrijejo kar čim večjo površino kože. V prostore si lahko namestimo tudi posebne naprave, ki odganjajo mrčes in insekte ter tako poskrbimo za mirne poletne noči.