Domov Simptomi bolezni Neplodnost in kako jo zdraviti?

Neplodnost in kako jo zdraviti?

neplodnost

Kaj je neplodnost?

Neplodnost je v naši družbi precej pogosta težava. Kljub temu, da se z njo v Sloveniji sooča kar vsak peti par, pa ostaja neplodnost še vedno velik tabu in stigma, o kateri se ne govori prav dosti. Na svetu naj bi se s težavo pri zanositvi srečevalo kar 80 milijonov parov, kar pomeni vsak 10 par. Zanimiva ugotovitev je tudi to, da tega pojava v nerazvitih deželah in deželah v razvoju skoraj ne zaznavajo, zato je odstotek v razvitem svetu toliko višji. Neplodnost je zdravstvena težava, pri kateri par po dvanajstih mesecih rednih spolnih odnosov ( dva do trikrat na teden) brez kontracepcije ne uspe zanositi. Če nosečnost ne nastopi po tem času, je priporočljivo čim prej poiskati strokovno pomoč. V primerih, ko je ženska stara nad 35 let in želi zanositi, se priporoča, da se zdravnika obišče že po šestih mesecih rednih spolnih odnosov brez želene zanositve. Prav tako ni nujno, da je zanositev uspešna, če ženski izostane menstruacija.

Neplodnost lahko bistveno vpliva na kvaliteto življenja, psihološko stanje obeh vpletenih in na sam občutek zadovoljstva s svojim življenjem.

Pri odkrivanju in zdravljenju neplodnosti je bistvenega pomena tudi to, kako se par sooča s to težavo. Najpogosteje se pari s to težavo soočajo s sledečimi občutki: jeza, razočaranje, obup, globoka žalost, prizadetost, občutek krivde in manjvrednosti, občutek nesposobnosti, občutek neprimernosti postati starš, ipd. Razumljivo je, da se takšni občutki stopnjujejo, v kolikor zdravljenje dalj časa ni uspešno. Pri zdravljenju neplodnosti je pomembno, da pari dobijo potrebno podporo – tako pri zdravstvenih delavcih kakor v družbi. O neplodnosti je zato smiselno spregovoriti bolj odprto, skrivanje težave pogosto samo poslabša situacijo. Par mora čim prej sprejeti dejstvo, da je neplodnost pogosta bolezen in da v nastali situaciji nikakor niso sami. Prav tako jim mora zdravstveno osebje vliti upanje in zaupanje, da je medicina danes zelo napredovala in je neplodnost nekaj, kar se v veliko primerih da zdraviti. Pari, ki se soočajo z neplodnostjo, so v raziskavah povedali, da so v veliko pomoč skupine in pogovori z drugimi pari, ki se soočajo s podobnimi težavami.

V Sloveniji se z neplodnostjo srečuje že vsak peti par.

Vzroki za neplodnost

Ker je neplodnosti v razvitem svetu vse več, se postavlja vprašanje, kakšni so vzroki zanjo. Med najpogostejše razloge strokovnjaki uvrščajo:

  • Naraščanje števila vnetij pri ženskih spolnih organih,
  • Vse poznejše odločanje za prvega otroka,
  • Povečano število spolno prenosljivih bolezni,
  • Padanje relativne plodnosti s starostjo (predvsem pri ženskah).

Ženske so najbolj plodne med 20. in 24. letom, med 25. in 29. letom je plodnost 80-100%, po 30. letu pa se plodnost zmanjša za kar 45-50%. Po 40. letu je možnosti za zanositev pri ženski samo še 5-7%.

V 25% izvira težava z zanositvijo pri moškem, v 25% pri ženski, v 24% pa pri obeh.

Za moško neplodnost so najpogosteje krivi slaba kakovost, majhno število, majhna koncentracija in slabša gibljivost semenčic. Pri ženskah so vzroki mnogo bolj specifični. Za neplodnost ženske je tako lahko kriva motna ovulacije, polipi, miomi, prirojene nepravilnosti maternice, okvara jajcevodov, endometrioza (pojav maternični sluznici podobnega tkiva zunaj maternične votline),…

Včasih vzrokov za neplodnost z medicinskimi dejstvi in ugotovitvami ni mogoče pojasniti. V kar 26% neplodnosti tako ne najdejo vzroka. Prav tako je povsem neutemeljeno in zmotno pogosto prepričanje, da je za neplodnost kriva predvsem ženska.

Zdravljenje neplodnosti

Običajno se pari, ki se soočijo s težavami pri zanositvi, najprej obrnejo na uradno medicino. Zdravljenje je odvisno od starosti obeh partnerjev, od trajanja neplodnosti in tudi od vzroka, če ga odkrijejo. Med pogoste načina zdravljenja tako sodijo: jemanje zdravil za povečanje plodnosti, sprememba življenjskih navad, jemanje hormonov, operativni poseg (če gre za pomanjkanje sperme ali za zaprtost jajcevodov), jemanje zdravil za sproženje ovulacije ali za stimuliranje foliklov, za spodbujanje jajčnikov za zorenje jajčec, zunanja oploditev (in vitro), ovulacijska terapija, kirurško pridobivanje semena, ICSI postopek,…

Med vsemi načini zdravljenja se neplodnost najpogosteje zdravi z IVF (In Vitro Fertilization). Ta postopek pomeni, da ženski odvzamejo zrelo jajčece, ga prenesejo v gojiščne medije in ga tam oplodijo z moškim semenom. Po treh do petih dneh nato oplojeno jajčece vstavijo nazaj v žensko maternico. Za IVF se odloča v primerih zamašenih jajcevodov, pri endometriozi, ko gre za nepojasnjeno neplodnost, po raku na materničnem vratu, pri motnjah ovulacije in pri neplodnosti moškega. Za uspešnost takega posega je potrebno prejemati hormonske injekcije.

Zdravljenje z IVF poveča možnost, da ženska rodi dvojčke oziroma več otrok, saj v maternico vselej vstavijo večkrat oplojeno jajčece.

Alternativne metode zdravljenja

Nekateri pari se, pogosto v primeru, da tradicionalno zdravljenje ni uspešno, odločijo za alternativne metode zdravljenja neplodnosti. Med najpogosteje uporabljene metode sodijo:

  • Zdravljenje z bioenergijo,
  • Zdravljenje z zelišči (črna detelja, meniški poper),
  • Zdravljenje z akupunkturo,
  • Zdravljenje s homeopatijo ( z njo se ne zdravi vzrokov, temveč simptome neplodnosti),
  • Zdravljenje z refleksno masažo (priporoča se kot dodatno zdravljenje in ne kot edina metoda).