Domov Bolezni in simptomi Vse o mononukleozi

Vse o mononukleozi

poljub

Mononukleoza ali “mono” je virusna okužba, ki se širi s stikom s slino. Mononukleozo včasih imenujemo “bolezen poljubljanja”, ker se lahko širi s poljubljanjem. Širi se lahko tudi z deljenjem hrane ali pijače ali s tesnim stikom z osebo, ki ima virus. Mono je najpogostejša pri najstnikih in mladih odraslih, vendar se lahko pojavi pri kateri koli starosti.

Simptomi mononukleoze so vročina, boleče grlo, utrujenost, povečane bezgavke in povečana jetra. Mono lahko traja več tednov, okrevanje pa lahko traja še dlje. Posebnega zdravljenja mono ni, zato se zdravljenje osredotoča na lajšanje simptomov.

Kako se mononukleoza širi

Mono povzroča virus Epstein-Barr (EBV). EBV se prenaša s stikom s slino. To pomeni, da se mononukleoza lahko širi s poljubljanjem, deljenjem hrane ali pijače ali tesnim stikom z osebo, ki ima virus. Pomembno je opozoriti, da lahko mononukleozo prenašate tudi, če nimate simptomov. Pravzaprav so ljudje najbolj kužni v prvih nekaj tednih po okužbi z virusom EBV.

Kdo je izpostavljen tveganju za mononukleozo?

Mono je najpogostejši pri najstnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let. Vendar lahko za mononukleozo zboli vsakdo. Pri ljudeh s šibkim imunskim sistemom ali tistih, ki so jim odstranili vranico, je tveganje za nastanek mononukleoze večje.

Kako dolgo traja mononukleoza?

Mono običajno traja od štiri do osem tednov. Pri nekaterih ljudeh pa se utrujenost in drugi simptomi lahko pojavijo še več mesecev po prvi okužbi.

Kateri so simptomi mononukleoze?

Simptomi mononukleoze so:

  • Vročina: Lahko imate vročino 38 °C ali več, ki traja tri tedne ali več.
  • Bolečine v grlu: Bolečine v grlu so eden prvih simptomov mononukleoze. Zaradi bolečega grla je lahko boleče požiranje.
  • Utrujenost: Utrujenost je eden najpogostejših simptomov mononukleoze. Več tednov ali celo mesecev po okužbi z virusom EBV se lahko počutite utrujeni in brez energije.
  • Bolečine v sklepih: Zaradi mononukleoze se lahko pojavijo bolečine v sklepih. Bolečina je običajno začasna in v nekaj tednih ali mesecih sama izzveni.
  • Glavobol: Vročino, povezano z mononukleozo, lahko spremlja glavobol.
  • Kožni izpuščaj: Dva do štiri tedne po okužbi z EBV se lahko pojavi kožni izpuščaj, imenovan infekcijska mononukleoza (ta izpuščaj običajno sam izzveni v dveh do treh tednih) .
  • Povečane bezgavke: Povečane bezgavke so še en pogost simptom mononukleoze (bezgavke so majhne žleze po vsem telesu, ki pomagajo v boju proti okužbam).
  • Povečana jetra ali vranica: V nekaterih primerih se lahko zaradi mononukleoze povečajo jetra ali vranica (če se to zgodi, vas bo verjetno treba hospitalizirati, da vas bo lahko zdravnik natančno spremljal) .

Kako vem, ali imam mononukleozo?

Zdravnik bo verjetno odredil krvni test, da bi potrdil, ali imate mononukleozo (s krvnim testom iščemo protitelesa, ki jih vaše telo proizvaja kot odgovor na virus EBV). V nekaterih primerih lahko za diagnozo mononukleoze zadostuje že fizični pregled, saj so za bolezen značilni nekateri znaki in simptomi, na primer otekle bezgavke (v redkih primerih je za potrditev diagnoze morda potrebna biopsija mandeljnov).

Zdravljenje

Posebnega zdravljenja mononukleoze ni (zdravljenje se osredotoča na lajšanje simptomov, medtem ko se vaše telo bori proti okužbi). Domača sredstva, kot so počitek, pitje tekočine in grgranje s slano vodo, vam lahko pomagajo, da se med okrevanjem po mononukleozi počutite bolje. Izogibati se morate tudi dejavnostim, ki obremenjujejo vranico, na primer kontaktnim športom (raztrganina vranice je resen zaplet, povezan z mononukleozo, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč).

Preprečevanje

Cepiva za preprečevanje mononukleoze ni na voljo (vendar lahko z nekaterimi ukrepi zmanjšate tveganje za okužbo, na primer z izogibanjem tesnim stikom z ljudmi, ki imajo mononukleozo).

Kdaj obiskati zdravnika

Če menite, da imate mononukleozo, čim prej obiščite zdravnika, da bo lahko potrdil diagnozo in izključil druge možne vzroke vaših znakov in simptomov. Zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje mononukleoze lahko zmanjšata tveganje za zaplete.