Domov Simptomi bolezni Migrena – vse kar morate vedeti

Migrena – vse kar morate vedeti

Migrena je zelo boleč glavobol, ki jih doživlja vedno več ljudi po svetu in tudi Sloveniji. Raziskave kažejo, da jo doživlja od 12% do 15% odraslih ljudi. Čeprav je zelo razširjena oblika bolečine, je večina ne prepozna kot migreno, ampak kot hujši glavobol. Povprečna starost ljudi, ki imajo z njo težave je med 20 in 50 let. Večjo verjetnost za pojav migrene imajo ženske, še posebej v času menstruacije saj temu pripomore delovanje hormonov v telesu.

Razlika med migreno in običajnim glavobolom je v tem, da lahko napad migrene traja od več ur do par dni, pri čemer njena posledica ni samo glavobol, temveč tudi druge težave kot so bolečine v trebuhu, zaspanost, utrujenost, bruhanje, vrtoglavica in podobno. Migrena je ponavadi kljuvajoča bolečina, ki se največkrat začne na eni strani glave in se nato lahko razširi.

Dva tipa migrene – z auro in brez nje

Poznamo dva tipa migrene – migrena z auro in migrena brez aure. Aura se pojavi nekaj časa pred napadom, traja pa različno dolgo. Pojavi se pri približno 30% ljudeh, ki imajo težave z migreno. Načeloma se pojavijo svetleče pike, strele, ki potujejo cikcak, lahko se celo pojavi začasna slepota, ali pa ima oseba le zamegljen vid. Resnejše težave se zgodijo redko.

Zakaj se migrena pojavi?

Težave s to boleznijo se lahko pojavijo zaradi nezdravega načina življenja, prekomernega stresa, dedne zasnove ali hormonske spremembe v telesu. Značilnost migrene je ta, da jo lahko povzroči kakršenkoli dejavnik, ki pa je od vsakega posameznika različen. Nekateri jo doživijo zaradi določene hrane (npr. rdeče vino, oreščki,…), drugi zaradi prevelike svetlobe, nekateri pa zaradi prekomernega hrupa.

Kako se rešiti težav?

Migreno lahko omilimo in jo preprečimo tako, da si vnaprej pripravimo dnevnik migren. To pomeni, da si ustvarimo knjižico, v katero si zapišemo v katerem trenutku se je migrena pojavila in za koliko časa. Če na podlagi tega ugotovimo, kateri vzrok najpogosteje privede do migrene, se je priporočljivo tem vzrokom kasneje izogibati. Večini ljudem v času napada pomaga ležanje in počivanje v brez-hrupnem temnem prostoru.

Preventivno se te težave lahko rešijo s pravilnim načinom življenja. Predvsem je treba poskrbeti za uravnotežen in konsistenten spanec, pitje zmerne količine tekočin, redna telovadba, navsezadnje pa tudi učinkovito spoprijemanje s stresom tako doma kot v službi. Tako se priporoča meditacija, čim več relaksacije in uživanje v prostem času, če je le možno v naravi.

O težavah s hudimi glavoboli se je potrebno posvetovati z zdravnikom, s katerim se potem na podlagi simptomov in težav oblikuje terapija za učinkovito zdravljenje.

Migrena je torej dokaj pogosta težava tako med ženskami kot tudi moškimi. Priporočljivo je, da se proti njej preventivno borimo, predvsem z ustreznim življenjskim slogom, kot je gibanje, zdrava prehrana in izogibanje stresorjem. Če pa se bolečina že pojavi, pa se je potrebno naučiti spoprijemati z nji in ugotoviti najustreznejše rešitve. Za to pa je potreben čas in vztrajnost.