Domov Spletna lekarna Lomexin – vse, kar morate vedeti o njem

Lomexin – vse, kar morate vedeti o njem

lomexin

Zdravilo, namenjeno ženskam. Njegove učinkovine lahko predvsem pomagajo pri lajšanju in odpravi simptomov vaginalnega glivičnega vnetja. To vnetje je med ženskami dokaj pogosto, saj po nekaterih podatkih doleti kar 90 % vseh pripadnic nežnejšega spola, ki imajo normalen imunski sistem.

Vaginalno glivično vnetje oziroma strokovno povedano vaginalna kandidoza je bolezensko stanje, pri katerem pride do razrasta glivice Candida albicans. Ta gliva kvasovka je v ženskem spolovilu običajni prebivalec, a hkrati povzročitelj te neprijetne bolezni. Vnetje oziroma okužba nastane zato, ker pride do povečane stopnje patogenosti kandide, in se s tem vaginalna flora spremeni. Drugače povedano  – vaginalna flora ima določeno ravnovesje med mikroorganizmi, pri čemer se razmnožitev glivice Candide albicans poruši. Ostali faktorji, ki lahko zmotijo oziroma porušijo normalno ravnovesje mikroorganizmov, ki so prisotni v vagini, pa so antibiotiki, steroidi, diabetes, hormonske spremembe, rane na spolovilu ter drugi vzroki, ki lahko povzročijo oslabitev imunskega sistema (na primer HIV).

Posledice vnetja so zelo neprijetne in lahko imajo naslednje simptome:

  • razdražena vagina;
  • vaginalni izcedek, ki je običajno bel in gost, spominja lahko na skuto, in nima vonja;
  • srbečica genitalij;
  • Ppekoče ali boleče uriniranje; ter
  • boleč spolni odnos.

Zdravilo, ki lahko pomaga lajšati te simptome, je Lomexin® (https://www.lomexin.si/sl/o-zdravilu-lomexin). Je novo zdravilo v Sloveniji za zdravljenje vaginalne glivične okužbe. Na voljo je v lekarnah brez recepta, in sicer v obliki vaginalnih kapsul ali v obliki kreme. Uporaba zdravila je namenjena za ženske med 16. in 60. letom starosti. Opozoriti pa je treba, naj se nosečnice, ki imajo v času nosečnosti večjo verjetnost glivične okužbe, o zdravljenju pogovorijo z zdravnikom. Enako velja za ženske, starejše od 60. let.

Seveda pa se lahko veliko naredi že preventivno. To pomeni, da je treba poskrbeti za pravilno in kvalitetno higieno, še posebej v času menstruacije. Predvsem je mišljeno redno menjavanje tamponov in vložkov, nošenje ohlapnejših oblačil, spanje brez spodnjega perila, ipd. Pazljivi moramo biti tudi v savnah in bazenih, kjer je treba v izogib vnetju hitro menjati mokre kopalke za suha oblačila in hladen tuš po uporabi savne.

Čeprav je bolezen zelo nadležna, se jo lahko hitro obvladuje. Z uporabo pravilnih zdravil in ustreznih preventivnih ravnanj je verjetnost, da vaginalno glivično vnetje hitro izgine oziroma se simptomi odpravijo. Seveda pa je treba tudi vnaprej poskrbeti, da do okužbe oziroma vnetja ne bo prihajalo več.