Domov Simptomi bolezni Najpogostejša vprašanja o levkemiji

Najpogostejša vprašanja o levkemiji

Rak
Rak

Levkemija je rak kostnega mozga. Kostni mozeg ima nalogo, da prenaša hranilne snovi in bele krvne celice, tako imenovane limfocite, po telesu ter skrbi za obrambo telesa pred okužbami. Težava nastane, ko se rakavi levkociti začnejo razraščati v kostnem mozgu in ovirati normalno delovanje ostalih krvnih telesc. Kostni mozeg ne more proizvajati normalnih krvnih celic. Celice se izplavljajo v bezgavke, zato so najpogostejši simptomi povečane bezgavke, jetra in vranica.

Polovica bolnikov ne prepozna znakov levkemije. Kateri so simptomi?

Poleg povečanih bezgavk, jeter in vranice, so še nekateri simptomi, ki kažejo na levkemijo. Ostali znaki so precej splošni, zato je kar polovica bolnikov ne prepozna. Mogoče jo je zamenjati celo za prehlad. Znakom ljudje ne posvečajo dovolj pozornosti oziroma se jim ne zdijo dovolj nujni, da bi obiskali zdravnika, zato je z zdravljenjem nemogoče pravočasno pričeti. Pogosti znaki so tudi:

  • podkožne krvavitve,
  • modrice na koži,
  • nagnjenost h krvavitvam,
  • hujšanje,
  • povišana telesna temperatura,
  • dolgotrajen in dražeč kašelj,
  • nočno potenje,
  • utrujenost,
  • ponavljajoče okužbe.

Najpogostejši sta dve glavni obliki levkemije

Za akutno levkemijo je značilen hiter razvoj simptomov, kot so povečanje bezgavk, jeter in vranice. Ostali simptomi se pojavijo v izredno hudi obliki, tako da bolnik sam poišče zdravniško pomoč.

Pri kronični levkemiji pa se simptomi razvijajo več let, zato je težko prepoznati bolezen. Običajno je diagnosticirana slučajno. Ko bolnik zboli za virozo in se mu opravi krvna slika, zdravnik pri tem opazi nenavadno stanje krvnih celic. Za nastanek kronične levkemije ima velik vpliv izpostavljenost sevanju. Kronična levkemija lahko traja tudi več deset let, možno pa je, da pri takih bolnikih zdravljenje ni nikoli potrebno.

Pri zdravi osebi rakave celice ves čas nastajajo, vendar ima dober organizem sposobnost, da jih imunski sistem prepozna in uniči. Starost, hormonske spremembe, ali na kakršnkoli način oslabljen organizem pa so glavni razlogi, da se telo ne more boriti proti rakavim celicam, kar vodi v bolezen. Starost je največji dejavnik, ki vpliva na nastanek levkemije. Starejši po 70. letu strarosti imajo tri do štirikrat večjo verjetnost, da zbolijo za levkemijo.

Kako poteka zdravljenje levkemije?

Zdravljenje je odvisno od vrste levkemije, ki jo je potrebno določiti s podrobnjšimi preiskavami. Pri zdravljenju akutne oblike pride do uničenja levkemičnih celic, kostni mozeg pa pri tem ne proizvaja tudi normalnih celic, zato se bolniku eritrociti in trombociti dodajajo preko transfuzije, da ne pride do anemije. Ta postopek se še nekajkrat ponovi, da se bolezej ne ponovi. Možna je tudi presaditev kostnega mozga, vendar se ta način zdravljenja uporabi pri najhujših oblikah, ki je ni mogoče pozdraviti na drugačen način.

Če se bolezen ponovi po kratkem času, je to jasen znak, da je potrebno izbrati drugačen način zdravljenja. Če traja dlje časa, da pride do ponovitve bolezni, je večja verjetnost, da je možno levkemijo pozdraviti.

Kako lahko izboljšate uspešnost ozdravitve?

Uspešnost zdravljenja je odvisna od pričetka zdravljenja. Čeprav je včasih bolezen res težko prepoznati, prav ta vpliva na večjo verjetnost ozdravitve. Prej kot prepoznate bolezen, prej lahko začnete z zdravljenjem in večja je možnost, da boste levkemijo ozdravili oziroma se ta ne bo ponovila. Na zdravljenje najbolj vpliva pozitivna naravnanost. Pomembno je, da bolnik sodeluje pri zdravljenju in vanj tudi verjame. Zdravljenje je uspešnejše pri bolnikih, ki so v boljši kondiciji in nimajo drugih bolezni. Te namreč lahko onemogočajo nekatere načine zdravljenja.