Domov Simptomi bolezni Hipertenzija – kako jo preprečiti

Hipertenzija – kako jo preprečiti

Krvni tlak je tlak, s katerim kri potiska na steno žile, po kateri teče. Poenostavljeno rečeno je tlak krvi v žilah. Hipertenzija pa je stanje, kadar je krvni tlak previsok. Ta bolezen se lahko pojavi pri mladih in starejših, običajno pa je več obolelih starejših od 35 let. Značilnost tega bolezenskega stanja je, da na telesu ne povzroča nobenih znakov bolezni, zato si ga je potrebno konsistentno oziroma pogosto meriti doma ali drugje. Na visok krvni tlak vpliva predvsem način življenja, kot je na primer prekomerno uživanje alkohola in kajenje, poleg drugih dejavnikov kot je na primer dedni zapis.

Poznamo dva tipa krvnega tlaka:

  • Sistolični (zgornji) krvni tlak – tlak, ko srce potisne kri po žilah, torej ko srce utripa. Je sila, s katero kri potiska ob stene arterije med utripanjem srca.
  • Diastolični (spodnji) krvni tlak – tlak, ko srce počiva. To je torej tlak med dvema utripoma.

Kdaj je krvni tlak previsok?

Krvni tlak je zvišan, kadar je ta višji ali enak 140/90 mm Hg. Pri tem je lahko povišan samo sistolični, samo diastolični ali oba krvna tlaka. Posledice povišanega krvnega tlaka so lahko srčno-žilne bolezni, kapi in druge težave z organi.

Po podatkih iz leta 2012 je 25,7 % Slovencev, v starosti od 25 do 74 let imelo zvišan krvni tlak (IZZIVI v izboljševanju vedenjskega sloga in zdravja – desetletje CINDI raziskav v Sloveniji, NIJZ).

Kaj lahko sami naredimo za nižji krvni tlak?

Zdrav način življenja veliko pripomore k preprečevanju nastanka hipertenzije. To pomeni, da se je potrebno veliko gibati, predvsem pa delati aerobne vaje, kot so tek, hoja, hitra hoja, kolesarjenje in podobno. Skrbeti je potrebno za primerno telesno težo, saj debelost zelo vpliva na zdravje posameznika, neposredno pa tudi na hipertenzijo.

Poleg gibanja je zelo pomembna tudi prehrana. Načeloma se za ljudi z visokim krvnim tlakom predlaga čim manj soli. Namesto nje se naj uporabijo nadomestki in druge začimbe. Zmanjšana količina soli ima lahko podoben učinek kot zdravila. To pa predvsem zato, ker sol nase veže vodo, s tem pa se poveča volumen krvi.

Kot zanimivost lahko tudi povemo, da je uživanje lubenice koristno za uravnavanje krvnega pritiska – znanstveniki so ugotovili da ima lubenica sestavine, ki pomagajo telesu uravnavati tlak.

Osebe, ki so kadilci in osebe, ki rade pijejo alkohol, se priporoča da s kajenjem in pitjem prenehajo. Te razvade negativno vplivajo ne samo na krvni tlak, temveč tudi nasploh na ožilje in srce ter druge organe.

Zdravje je neprecenljivo, zato ga moramo še posebej ceniti. Čeprav se morda telesnih znakov ne čuti, je potrebno še vedno preventivno poskrbeti, da do bolezni ne bo prišlo. Zdrav način življenja in redno merjenje krvnega tlaka lahko nekomu podaljša življenje in na splošno izboljša zdravje ter počutje v svojem telesu, Seveda pa osebe, ki morajo jemati zdravila, morajo te jemati redno in pod navodilih zdravnika ali farmacevta. Tako se lahko izognemo marsikateri nevarnejši bolezni, ki iz tega izhaja.