Domov Bolezni in simptomi Novi koronavirus

Novi koronavirus

Koronavirus

Koronavirus povzroča virusno bolezen s podobnimi simptomi, kot jih lahko opazimo pri gripi. Glavni simptomi, na katere morate biti pozorni, so:

 • glavobol in povišana telesna temperatura,
 • izcedek iz nosu,
 • kašelj,
 • težave z dihanjem in
 • slabo počutje ter bolečine v mišicah.

Izvor virusa

Žarišče virusa je kitajsko mesto Vuhan, od koder so oblasti 31. 12. 2019 sporočile, da so zaznali povečanje števila pljučnic v mestu, kot povzročitelja pa so identificirali nov virus iz družine koronavirusov in ga poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa so poimenovali COVID-19. Kitajske oblasti so primere povezovali z zadrževanjem na tržnici morskih sadežev in drugih živali v Vuhanu, kjer poleg morskih sadežev prodajajo tudi druge živali kot so piščanci, netopirji, svizci in druge divje živali, ki so pogosto še žive. Tržnica je od 1. 1. 2020 zaprta.

Virus pa se iz Kitajske širi tudi v druge svetovne države, tudi v Evropo, kjer podatke o novem koronavirusu zbira in posodablja Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni.

Potek bolezni

Prvi znaki bolezni so slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina in kašelj, pri težjih oblikah pa se pojavijo tudi težave s pomanjkanjem zraka, bolj natančni podatki o poteku bolezni pa se še zbirajo, saj gre za nov virus. Po pridobljenih podatkih s Kitajske je razvidno, da pri 80 % obolelih bolezen poteka v lažji obliki, v težavni obliki, ki jo spremlja pljučnica,  pri 20 % obolelih, bolezen pa lahko prebolimo tudi brez simptomov in sploh ne vemo, da smo okuženi. Stopnja smrtnosti je ocenjena na 2 % – 4 %, večina umrlih do sedaj pa je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorne bolezni itd. Okužbo z novim koronavirusom se lahko potrdi samo z mikrobiološkim testiranjem brisa nosno-žrelnega prostora.

Virus se prenaša kapljično, kar pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženim. Pojavljajo se ugibanja, da je okužba z virusom mogoča tudi preko onesnaženih površin, kjer virus lahko preživi nekaj uri, pri njegovi odstranitvi pa so učinkovita razkužila. 

Protivirusnega zdravila za novi koronavirus še ni, zdravila, ki učinkujejo na virus gripe ali herpesa, pa na ta virus nimajo učinka, pojavljajo pa se prvi dokazi o učinkovitosti zdravil proti eboli in malariji. Zdravljenje zato poteka simptomatsko z blaženjem simptomov.

Točna inkubacijska doba po okužbi z virusom še ni znana, glede na ostale koronaviruse in prve podatke pa lahko traja med 2 in 12 dnevi, naj ne bi bila daljša od 14 dni, v povprečju pa naj bi trajala 6 dni.

Preventivni ukrepi

Za preprečevanje širjenja okužb z virusom Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča upoštevanje sledečih vsakdanjih preventivnih ukrepov:

 • izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (razdalja vsaj 1,5 metra),
 • ne dotikamo se oči, nosu in ust,
 • v primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
 • upoštevamo pravila higiene kašlja (kašljamo v rokav ali robec, ne v dlan),
 • redno si umivamo roke z milom in vodo, v primeru, ko nista dostopna, si roke razkužimo z razkužilom, ki vsebuje vsaj 60 % etanola,
 • izogibamo se zaprtih prostorov, v katerem se zadržuje večje število ljudi, zaprte prostore pa tudi redno zračimo (5 – 10 min večkrat na dan).

Ravnanje v primeru suma na okužbo

Vsi, ki zaradi opažanja značilnih simptomov ali stika z nekom, ki je bil na ogroženem območju, sumite, da ste okuženi pokličite osebnega zdravnika, s katerim se boste dogovorili glede nadaljnjega postopanja in dosledno upoštevajte navodila zdravstvenih delavcev.