Domov Zdravstveni nasveti Kaj je kolagen?

Kaj je kolagen?

kolagen

Kolagen je najpogostejša beljakovina v telesu sesalcev in predstavlja približno tretjino njegove beljakovinske sestave. To sestavino najdemo v vezivnih tkivih, kot so kite, vezi in koža. Je tudi glavna sestavina hrustanca. Kolagen ste morda že slišali v povezavi s kozmetičnimi postopki ali izdelki proti staranju. Ta beljakovina ima pomembno vlogo pri zdravju celotnega telesa – ne le kože. Tukaj je vse, kar morate vedeti o kolagenu.

Kolagen: vrste kolagena

Do zdaj je bilo ugotovljenih 28 vrst kolagena, vendar je 80-90 % kolagena pri sesalcih tipa I, II ali III

  • Tip I: Najdemo ga v koži, kitah, oblogah organov, kostnem mozgu in krvnih žilah. Ta tip predstavlja 90 % kolagena v telesu!
  • Tip II: prisoten je v hrustancu in steklovini (snovi, podobni gelu, ki zapolnjuje oko)
  • Tip III: pogosto ga najdemo poleg kolagena tipa I; krepi krvne žile in pomaga pri obnovi tkiv

Ta beljakovina živalskega izvora je sestavljena iz treh polipeptidov, ki so med seboj naviti v obliko trojne vijačnice – od tod tudi njen vzdevek “vlakna mladosti”. Ko so ti polipeptidi hidrirani (povezani z molekulami vode), dajejo kolagenu dobro znano gelsko strukturo.

Zdravstvene koristi kolagena

Zakaj je kolagen tako pomemben? Prvič, naši koži daje moč in elastičnost. Nadomešča tudi odmrle kožne celice in celi rane. Ko se porežemo, telo takoj začne proizvajati več kolagena, da bi rano zaprlo. Poleg zdravja kože je kolagen pomemben tudi za zdravje sklepov – tvori hrustanec med sklepi in jih pomaga mazati. Poleg tega ta mogočna beljakovina pomaga pri zdravju črevesja, saj tvori sluznico prebavil in podpira rast dobrih bakterij. Zdravo črevesje pomeni zadovoljen imunski sistem. Številne študije so pokazale, da je zdravje črevesja neposredno povezano z delovanjem imunskega sistema. Nenazadnje lahko kolagen pripomore k bolj zdravim lasem in nohtom. Kolagen zagotavlja trdnost in prožnost lasnih pramenov, pri nohtih pa ta beljakovina poskrbi za njihovo trdnost in gostoto.

S staranjem naše telo proizvaja manj kolagena. Posledice tega lahko opazimo že pri dvajsetih letih. Drobne linije, gube, suha koža, šibkejši lasje, tanjši nohti – vse to so možni znaki, da vam morda primanjkuje te pomembne strukturne beljakovine. Predvsem lahko s staranjem opazite pogostejše bolečine, saj kolagen deluje kot “blazinica” med kostmi. Študija, objavljena v reviji The American Journal of Clinical Nutrition, je pokazala, da se po 20. letu starosti naravna raven kolagena vsako leto zmanjša za 1 do 2 %.

Naravna živila, ki spodbujajo kolagen

Nastajanje naravnega kolagena v telesu lahko vzpodbudimo z uživanjem

  • lososa,
  • zelene listnate zelenjave,
  • avokada,
  • lanenih semen,
  • rumene paprike,
  • česna,
  • različnih citrosov …

Kot lahko vidite, ima kolagen številne prednosti tako za vašo kožo kot za vaše splošno zdravje. Če želite kolagen vključiti v svojo rutino, lahko to storite na več načinov. Na voljo so tudi kolagenska dopolnila v obliki prahu ali tablet. Na voljo so tudi izdelki za nego kože s kolagenom, kot so serumi, kreme in maske. O tem, ali je kolagen primeren za vas in kako ga varno vključiti v prehrano ali nego kože, se posvetujte z zdravnikom.