Domov Domača lekarna Kaj so keglove vaje in zakaj jih izvajati?

Kaj so keglove vaje in zakaj jih izvajati?

keglove vaje

Keglove vaje so vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Gre za vaje, s katerimi krepimo dve krožni mišici, ki sta odgovorni za nadziranje pretoka urina in za krčenje vagine. Keglove vaje izvajamo tako, da stiskamo te mišice, s tem pa jima povrnemo tonus oziroma napetost. Keglove vaje se pogosto priporoča ženskam po porodu, ko je plod več mesecev močno pritiskal na medenično dno, prav tako pa so vaje lahko zelo koristne za starejše ženske, ki se soočajo s težavami pri zadrževanju urina ali pri ljudeh obeh spolov, ki imajo prekomerno težo. Keglove vaje so znane tudi kot vaje za krepitev užitkov v spolnosti. Ker je izvajanje vaj enostavno in povsem nevidno, jih je mogoče izvajati kjer koli. Najbolje je v svoj vsakdan vpeljati preprosto rutino izvajanja teh vaj, s čimer poskrbimo za svoje zdravje in izboljšamo kvaliteto svojega življenja. Z malo truda tako svojemu telesu damo ogromno. Vaje strokovnjaki priporočajo tudi vsem tistim, ki imajo mišice medeničnega dna že povsem ohlapne, saj lahko mišicam v celoti ali delno povrnemo tonus, s tem pa izginejo težave, ki so povezane s tem.

Keglove vaje so svoje ime dobile po ginekologu Arnoldu Keglu, ki je po večletnem raziskovanju in poslušanju težav svojih pacientk ugotovil, da so bile glavni krivec za njihove težave večinoma ne-okrepljene oziroma mlahave vaginalne mišice. Da bi pomagal svojim pacientkam, je ginekolog razvil sistem vaj, s katerimi te mišice lahko krepimo.

Kaj dosežemo z izvajanjem teh vaj?

  • Vrnitev tonusa mišic pri ženskah po porodu,
  • Zadrževanje urina pri starejših ženskah,
  • Krepitev užitkov v spolnosti (z vajami pospešujemo prekrvavljenost tega predela),
  • Krepitev presredka pri moških,
  • Pomagajo pri prezgodnjem izlivu pri moških,
  • Krepitev utrjenosti mišic medeničnega dna, ki so oslabele kot posledica prekomerne teže.

Močne mišice medeničnega dna povečujejo tudi dotok krvi v medenico, to pa veča odpornost na okužbe mehurja in sečnice.

Kako izvajamo Keglove vaje?

Vaje so učinkovite le, če jih izvajamo natančno in pravilno. Te vaje niso učinkovite, če istočasno krčimo mišice trebuha, stegen ali zadnjice s krčenje območja rodnice. Prave mišice je najlažje locirati tako, da prekinemo curek urina – to so mišice, ki jih je potrebno aktivirati pri izvajanju vaj.

Vaje izvajajte tako, da mišice medeničnega dna stisnete in zadržite tri sekunde. Nato se sprostite in vajo ponovite. Naredite 10 ponovitev, najmanj trikrat dnevno. Postopno lahko podaljšujete čas zadrževanja mišice (do 10 sekund).

Pri drugi verziji izvajanja vaj mišice pokrčite za 5 sekund, nato pa jih za 1 sekundo povsem sprostite. Vajo ponovite 10-krat, vsaj 3-krat dnevno.

Tretja različica pa pravi, da najprej samo malo pokrčimo mišice medeničnega dna za 5 sekund, nato pa jih še bolj stisnemo, brez da bi jih vmes sprostili. Nato dokončno stisnemo mišice, kolikor gre, za 5 sekund. Sledi rahla sprostitev mišic za 5 sekund in nato dokončna sprostitev. Naredite 10 ponovitev 3-krat na dan.

Spremembe na bolje je mogoče opaziti že po 6 – 8 tednih redne vsakodnevne vadbe. Pogosteje in pravilneje kot bodo vaje izvajanje, bolj opazni in koristni bodo rezultati.