Domov Splošne informacije Kako se znebiti nadležnega kašlja

Kako se znebiti nadležnega kašlja

V času grip, različnih virusov in bakterij se lahko hitro zgodi da zbolimo. Še posebej v času, ko je vreme nestabilno in se temperature v zraku naglo spreminjajo. Takrat večina začne kašljati oziroma drugače rečeno – se prehladi. A razlog za kašelj včasih ni le prehlad.

Dva tipa kašlja: produktivni in neproduktivni.

Pri produktivnem kašlju v dihalnih poteh nastaja preveč bronhialne sluzi, ki jo sestavljajo predvsem glikoproteini in mukoproteini poleg vode, pri čemer je slednja vsebovana med 95 do 98 %. Zaradi motenega ravnotežja med proizvodnjo in izkašljevanjem sluzi se nakopičijo debele plasti sluzi, te pa ovirajo zračenje pljuč.

Kašelj je lahko odraz več bolezni, kot so astma, bronhitis, pljučnica alergija, pa tudi zaradi stresa. Načeloma se zgodi v okviru obrambnega mehanizma telesa, pri čemer telo reagira zaradi motenih dihalnih poti. Namen kašlja je, da se odstrani sluz in tujke v pljučih. Pojavi se takrat, ko so dihalni receptorji vzdraženi. Posledica pa je večja tvorba sluzi.

Neproduktivnega ali suhega kašlja ne spremlja nastajanje sluzi. Pojavi se v več kratkih sunkih zaporedoma, pri čemer se sluz ne izkašlja.Ta vrsta kašlja bolnika izčrpava in moti njegov počitek, saj je ponoči zelo moteč.Ker se sluz ne izkašlja, spodbujanje izkašljevanja ne koristi. Zato uporabljamo zdravila za pomirjanje kašlja.

Ena od zanimivosti je ta, da je lahko suh kašelj le faza do produktivnega kašlja. To se zgodi zaradi procesa okrevanja. Suh kašelj preide v produktivnega, ko nastane povečano izločanje goste sluzi v pljučih. Organizem sam ni več sposoben tega izločati iz pljuč, zato se začne odzivati s kašljem.

kašelj

Kako se rešiti nadležnega kašlja?

  • Ena od rešitev je vdihavanje vlažnega zraka – ta pripomore k tem, da se v dihalih sluz redči in se zaradi tega lažje odstrani. To lahko storimo recimo nad posodo v kuhinji ali pa v kopalnici nad vročo vodo oziroma paro, ki gre iz nje.
  • Priporočljivo je popiti veliko tekočine – ta isto redči sluz in se je tako lažje izkašljati, najbolje vodo ali čaj. Prav tako pomaga toplo mleko z medom, vendarle tistim, ki jim mleko ne povečuje izločanje sluzi.
  • Če je poleg kašlja prisoten tudi zamašen nos, ga je pametno sproti čistiti. Če dihamo skozi usta, se draži dihala in tako sili h kašljanju.
  • Velikokrat pomagajo topli obkladki, ki jih položimo na prsni koš.
  • Ne smemo pozabiti tudi na higieno – pri izkašljevanju ni priporočljivo kašljati na dlani, saj se s tem bakterije in virusi širijo po celotnem prostoru, še posebej na kljuke od vrat in ostalo pohištvo. Če že uporabimo dlani, je pametno uporabiti vlažilni robček ali pa antibakterijski gel.

Vidimo lahko, da obstaja več načinov, kako se rešiti neprijetnega kašlja. Moramo pa biti pozorni na njegovo trajanje. Če traja dalj časa, tj. več kot tri tedne, pa je lahko zdravju nevarno, saj lahko gre za kroničen kašelj. V takem primeru je obisk zdravnika nujen. Če se za odpravo kašlja uporabljajo zdravila brez recepta, je potrebno opozoriti, da se o njihovi uporabi posvetujejo z zdravnikom ranljivejše osebe, kot so nosečnice in doječe mati, otroci do 1. leta starosti, ter tisti, ki s kašljem kažejo na znake drugih nevarnih bolezni.