Domov Domača lekarna Prehrana za boj proti raku

Prehrana za boj proti raku

boj proti raku

Strokovnjaki so si danes povečini enotni v prepričanju, da lahko z ustrezno prehrano bistveno zmanjšamo tveganje za nastanek katere izmed oblik raka. Čeprav medicina danes lahko ozdravi že precej vrst raka, še posebej, če ga odkrijejo dovolj zgodaj, pa še vedno ne obstaja univerzalnega zdravila, s katerim bi v celoti pozdravili raka. Se pa je mogoče pred nastankom tovrstne bolezni zaščititi, in sicer tako, da kar se da zmanjšamo tveganje za njen razvoj. Posebej velik delež takšne preventive predstavlja ustrezna prehrana. Obstajajo namreč določena živila, ki krepijo naš organizem in ga podpirajo, da se lahko ustrezno zaščiti pred nastankom raznolikih bolezni. V praksi bi to pomenilo čim bolj raznoliko hrano, veliko sveže zelenjave in sadja, malo mesa in dvakrat tedensko riba, kakovostno olje ter veliko polnozrnatih in mlečnih izdelkov. Pri tem je potrebno posebno pozornost nameniti kvaliteti hrane – kupovati je smiselno domače pridelke, ki so pridelani ekološko in do našega krožnika niso prepotovali tisoče kilometrov. Dobro se je izogibati tudi vsakršnim aditivom v prehrani in industrijsko predelani hrani. Tako je še vedno najbolje, da si hrano iz svežih živil skuhamo sami, za okus pa uporabljamo sveža zelišča, ki povrh vsega vsebujejo tudi obilo zdravilnih snovi. Predstavljamo vam 10 živil, ki so najboljša hrana proti raku.

Najboljša hrana proti raku

1.     Ananas

Ananas je odlično živilo, ki preprečuje vnetja – zaradi visoke vsebnosti encimov ta sadež deluje protivnetno, kar pomeni, da so lahko te snovi učinkovite tudi, ko gre za preprečevanje nastanka metastaz.

2.     Zeleni čaj

Raziskave pri bolnikih s kronično limfocitno levkemijo so pokazale, da nekatere snovi iz zelenega čaja pomagajo pri upočasnitvi napredovanja te bolezni. Zeleni čaj s svojimi zdravilnimi sestavinami pripore tudi pri lajšanju simptomov bolezni. Nekatere učinkovine zelenega čaja naj bi bile celo tako učinkovite pri uničevanju rakavih celic kot nekatera umetno narejena zdravila.

3.     Česen

Česen je najboljši naravni antibiotik in naravno zdravilo. Česen vsebuje tudi nekatere biološke aktivne spojine, ki nas varujejo pred nastajanjem raka. Nekatere raziskave kažejo tudi to, da starostniki, ki redno uživajo česen, redkeje zbolijo za raznimi oblikami raka kot tisti, ki česna ne uživajo. Česen naj bi bil učinkovita zaščita predvsem pri raku na črevesju, jajčnikih in grlu.

4.     Ingver

Ingver deluje kot antioksidant in je zelo učinkovit v boju proti škodljivemu delovanju prostih radikalov. Prav tako stimulira imunost in zavira trombocitne agregacije. Ingver pripomore tudi pri krepitvi imunskega sistema.

5.     Paradižnik

Paradižnik je bogat z betakarotenom, ki ima izjemen zaščitni učinek. Pri paradižniku je vsebnost likopina (betakaroten) kar 8-krat večja kot pri korenju. Ta zdravilna rastlinska snov, ki je je največ zlasti v paradižnikovi mezgi, je učinkovita pri zaustavljanju razmnoževanja rakavih celic.

6.     Grozdje

Grozdje je pomembno sadje za popolno zaščito naših celic. V rdečem grozdju se nahaja veliko flavonoidov, ki so zelo učinkoviti pri preprečevanju nastajanja raka. Poleg grozdja je te snovi mogoče najti tudi v rdečem vinu.

7.     Motovilec

Zdravilna učinkovina v motovilcu so njegova barvila (ksantofili), ki na naš organizem delujejo antioksidativno. Antioksidanti namreč ščitijo telesne celice. Poleg tega vsebujejo te učinkovine tudi veliko folne kisline, ki je znana kot zelo dobra zaščita zoper nastanek raka na dojkah.

8.     Rdeča pesa

Je odlična za krepitev imunskega sistema, pomaga tudi pri slabokrvnosti oziroma pomanjkanju železa v krvi. V rdeči pesi se nahajajo flavonoidi, ki pomagajo pri uničevanju morebitnih nastajajočih tumorskih žarišč. Rdečo peso je mogoče uživati v solati, lahko pa si jo omislimo tudi kot sveže stisnjen sok.

9.     Limona

Redno uživanje limoninega soka naj bi zmanjšalo verjetnost za nastajanje rakotvornih celic. Poleg tega naj bi imelo uživanje limone mnoge druge blagodejne učinke na telo. Limone so odlične vir vitamina C, ki je pomemben pri obrambi imunskega sistema pred škodljivimi vplivi iz okolja.

10. Mangostan

Gre za najbogatejši naravni vir posebnih zdravilnih snovi, ki se imenujejo ksantoni. Gre za sekundarne rastlinske snovi, ki telo zaščitijo pred glivicami in klicami, prav tako pa naj bi bile učinkovite v boju zoper nastanek pljučnega raka. Sok iz tega sadeža je edinstven napitek zoper staranje, zato ta sadež imenujejo tudi vrelec mladosti.