Domov Simptomi bolezni Kaj so hemoroidi in kakšni so njihovi simptomi?

Kaj so hemoroidi in kakšni so njihovi simptomi?

hemoroidi

Na hemoroide (hemeroidi) ali zlato žilo običajno pomislimo, ko v blatu ali v straniščni školjki zagledamo kapljice krvi. Kri v blatu ni nujno razlog za paniko in preplah, je pa to način, s katerim nam telo sporoča, da z nami nekaj ni v redu. Večina krvavitev je nenevarnih oz. benignih, vseeno pa je dobro vsaki krvavitvi čim prej postaviti točno diagnozo in jo potem glede na to tudi ustrezno zdraviti. Če torej opazite kri v straniščni školjki, se najprej odpravite do zdravnika, da vam ta postavi pravilno diagnozo in predpiše ustrezna zdravila. Posebno pozornost je potrebno nameniti krvavitvam, katere ne spremljajo nobene bolečine – takšne krvavitve najpogosteje povzročajo ravno hemoroidi (hemeroidi) oziroma tudi tako imenovana zlata žila. Včasih so nastanek bolezni povezovali s sedečimi in stoječimi poklici, toda zdravniki danes ugotavljajo, da je za nastanek bolezni večjega pomena dedna nagnjenost in zaprtost oziroma neurejena prebava.

Kaj so hemoroidi (hemeroidi) ali zlata žila?

Hemoroidi (hemeroidi) so bolezen, ki je ni priporočljivo zdraviti na lastno pest (razna mazila, svečke, ipd.). in na pamet. Pri tej bolezni gre za nastanek žilnih vozlov v zadnjem delu črevesja. Te tvorbe je mogoče primerjati s krčnimi žilami, ki se pojavljajo na nogah. Venski pletež je sicer povsem normalen preplet žil v zadnjiku, ki ljudem omogoča fino kontrolo zadnjika. Do težav pride, ko se te venske žile povečajo. Hemoroidi sicer niso življenjsko ogrožajoča bolezen, vseeno pa lahko privedejo do pojava slabokrvnosti. Neprijetni lahko postanejo zlasti zaradi spremljajočih se težav, ki lahko močno poslabšajo kvaliteto življenja. Posebej pozorni moramo biti, če nam notranji hemoroidi izstopijo, saj to terja zdravniško obravnavo.

Poznamo notranje in zunanje hemoroide oziroma žilne vozle. Največ nevšečnosti običajno povzročajo notranji vozli, ki jih bolnik sprva ne občuti, ne zatipa in ne vidi. Da gre za hemoroide običajno nakazuje šele sveža krvavitev v blatu, ki je ne spremlja bolečina. Bolečine se običajno pojavijo, če pride do vnetja – v tem primeru hemoroidi zatečejo in so za bolnika moteči. Mnogi se zaradi bolečine bojijo iti na stranišče, to pa samo še poslabša zadeve, saj se bolečine ob odvajanju zastalega blata povečujejo. V kolikor so težave s to boleznijo dolgotrajne, se notranji hemoroidi lahko razvijejo v zunanje (žilni vozli izstopijo iz črevesa) – te bolnik vidi in zatipa, moteči so pri sedenju, hoji, ipd. V nekaterih primerih se ti zunanji hemoroidi sami umaknejo nazaj v črevo, pogosto pa je potrebno resno zdravljenje.

Hemoroidi nastanejo tako, da počasi zorijo. V kolikor jih ne zdravimo ustrezno in takoj, se žilni vozli v notranjosti črevesa začnejo raztegovati, kar pomeni, da se pojavijo tudi zunanji hemoroidi.

Simptomi bolezni:

  • Sveža kri na toaletnem papirju ali v školjki po odvajanju blata,
  • Bolečine pri odvajanju blata,
  • Odvajanje sluzi, kar včasih povzroča tudi srbečico,
  • Otekline okoli zadnjika, ki so vidne in jih je moč zatipati,
  • Občutek nepopolnega izpraznjenja po odvajanju.

Zakaj hemoroidi nastanejo?

Na nastanek hemoroidov v določeni meri vpliva dednost – nekateri so za njihov nastanek bolj nagnjeni kot drugi. Nastanek in poslabšanje te bolezni lahko povzroči tudi neurejena prebava – zaprtost. Pri zaprtosti namreč trdo blato pritiska na povečane vozle v zadnjični odprtini, s tem pa pride do poškodb in krvi. Iz počene žile lahko še nekaj časa potem, ko smo odvajali blato, kaplja sveža kri. Hemoroidi so zelo pogost pojav pri nosečnicah. V obdobju nosečnosti se zaradi plodu oziroma pritiska otrokove glavice znatno poveča pritisk v venskem pletežu zadnjega črevesja, kar vodi do nastanka hemoroidov, s katerimi se sreča večina nosečnic. Po porodu v nekaj mesecih hemoroidi pri večini običajno izginejo, so pa tisti, ki so hemoroide že imeli, nagnjeni k temu, da se jim bolezen ponovi. Bolezen se lahko pojavlja tudi pri prekomerni debelosti, kjer na nastanek vpliva povečan trebušni pritisk. Hemoroidi lahko kot bolezenski znak spremljajo tudi bolezen jeter.

Zdravljenje hemoroidov

Bolezen je mogoče zdraviti na več načinov, nikakor pa se zdravljenja ni pametno lotiti na pamet in na lastno pest. Načini zdravljenja (po posvetu z zdravnikom):

  • Svečke in mazila za hemoroide: najbolj enostaven način zdravljenja. Če se zlata žila vname, je potrebno uporabiti tudi zdravila proti vnetju.
  • Injekcije: te se uporabijo v primeru dolgotrajnih krvavitev. Te injekcije delujejo na podoben način kot vbrizgavanje v krčne žile na nogah.
  • Operacija: to je skrajna možnost pri močno povečanih vozlih in pri močnem izstopanju hemoroidov. Operacija je pri izpadajočih vozlih najbolj učinkovit način zdravljenja.
  • Zamrzovanje in požiganje z laserjem ali infrardečo svetlobo: s temi metodami lahko dosežemo odmrtje tkiva – zunanjih vozlov.