Domov Simptomi bolezni Kaj je gastritis in kako si pomagati?

Kaj je gastritis in kako si pomagati?

gastritis

Gastritis je vnetje želodčne sluznice. Do vnetja sluznice pride zaradi prevelike količine proizvedene želodčne kisline, ki napade sluznico in povzroči vnetje. Poznamo akutni in kronični gastritis. Kronični gastritis je ponavljajoča bolezen, akutni gastritis pa se lahko pojavi zgolj enkrat v življenju. Vzrokov za nastanek bolezni je več, med najpogostejše uvrščamo razne iritativne sprožilnike, na primer prekomerno uživanje alkohola, kave, pravega čaja, mastnih jedi, kajenje, dolgotrajen in intenziven stres, uživanje nesteroidnih antiimflamatornih zdravil (npr. aspirin), okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, kronični refluks žolča iz dvanajstnika, itd.

5-10 % bolezen povzroči pogosta uporaba protibolečinskih zdravil ali zdravil proti vnetjem, na primer zdravila proti revmi. Sestavine tovrstnih zdravil slabijo sposobnost sluznice, da bi se učinkovito branila proti želodčni kislini.

Bolezen lahko spremlja tudi druge bolezni, na primer Crohnovo bolezen, nekatere avtoimune bolezni, okužbe z virusom HIV, itd. Nezdravljena bolezen lahko pripelje do razjed ali celo do malignih sprememb želodca.

Akutni gastritis običajno ne zahteva posebnega zdravljenja, povzroča pa bolečino na dotik, če pritisnemo na zgornji del trebuha. Ta oblika se lahko pojavi kot stranski učinke pri jemanju nekaterih zdravil. Pogosto taka oblika bolezni mine sama od sebe.

V več kot 85 % je za kronični gastritis odgovorna bakterija Helicobacter pylori, ki se prenaša z onesnaženo vodo in hrano, iz človeka na človeka. Ljudje se z njo pogosto okužijo že v otroških letih, nato pa se bakterija naseli v želodčni sluznici in izloča strupene snovi. Z bakterijo naj bi bil okužen vsak tretji posameznik, do vnetja sluznice pa pride le pri vsakem petem. Kronična oblika bolezni se lahko ne pokaže več let, nanjo pa kaže le pomanjkanje teka, občutek polnosti in napetosti. Po jedi se lahko pojavijo tudi bolečine v trebuhu. Kronično bolezen je potrebno zdraviti.

Simptomi gastritisa

Veliko ljudi, ki so oboleli za to boleznijo, nima nobenih vidnih simptomov. Če se simptomi vendarle pojavijo, se običajno kažejo kot:

  • Slabost, bruhanje ali riganje,
  • Neprijeten okus v ustih,
  • Napenjanje,
  • Bolečine v zgornjem delu trebuha, levo (ostra ali topa bolečina),
  • Nepojasnjeno hujšanje,
  • Izguba teka in občutek polnosti, odpor do hrane,
  • Črno blato kot posledica erozij na sluznici želodca (krvavenje).

Se gastritisu lahko izognemo?

Bakteriji Helicobacter pylori, ki povzroča kronični gastritis, se je težko izogniti, saj je zelo razširjena, cepiva zoper njo pa še ne poznamo. Težko se je izogniti tudi gastritisu, povzročenem zaradi avtoimune bolezni.

Bolezni se je mogoče izogniti v primeru, da so zanjo kriva zdravila za blaženje vnetij in bolečin – zdravnik lahko v takem primeru predpiše blažja zdravila ali pa dodatna zdravila, ki zaščitijo sluznico želodca. Možnost nastanka bolezni močno zmanjšamo tudi, če se v čim večji meri izogibamo stresu in stresnim situacijam ter poskrbimo za sprostitev.

Zdravljenje gastritisa

Zdravljenje je odvisno od vzroka, kaj je povzročilo bolezen. V kolikor je vzrok okužba, je potrebno bolezen zdraviti z antibiotično terapijo. Če je vzrok alkohol ali prekomerna uporaba zdravil, potem je pogosto dovolj, če oboleli zmanjša vnos teh snovi v telo. Če je povzročitelj bakterija Helicobacter pylori, potem se gastritis zdravi s kombiniranimi antibiotiki. Pri akutnem gastritisu pa lahko veliko naredimo z dietnim režimom.

Gastritis prehrana je načrtovana tako, da pomaga olajšati bolezenska znamenja gastritisa.

Gastritis dieta

S pravilno prehrano lahko blagodejno vplivamo na potek bolezni in bolečine. Priporoča se uživanje lahke prehrane in opustitev začinjene, zapečene, ocvrte hrane. Na ta način poskrbimo, da prebavni sistem ni prekomerno obremenjen. Obroki naj bodo manjši, hrano pa je potrebno jesti počasi in v miru. Zmanjšati je potrebno vnos slane, sladke in mastne hrane, povečati pa je priporočljivo vnos vitaminov in mineralov. Prav tako je smiselno zmanjšati vnos mleka in mlečnih izdelkov. Iz prehrane je dobro odstraniti svež kruh in izdelke iz bele moke ter bel rafiniran sladkor.

Na bolečine naj bi blagodejno vplivali tudi nekateri čaji (kamilični, slezov, melisa). Zelišča naj bi omilila vnetje. Priporočeno je tudi uživanje lanenega semena, korenja, cvetače, bučk, zelene solate in graha. Bolniki, ki trpijo za gastritisom, se morajo ogibati  svežega sadja s koščicami in nekaterih oreščkov (pistacije, mandlji, arašidi). Vso hrano je priporočljivo pripravljati s kuhanjem, kuhanjem na pari in pečenjem v foliji.