Domov Domača lekarna Domači recepti proti kašlju

Domači recepti proti kašlju

domac sirup proti kaslju

Kašelj je odziv telesa na draženje živčnih končičev v sapniku. Običajno draženje povzročijo bakterije, virusi, prah ali katere druge spojine. Telo skuša s kašljem sprostiti zapore v sapniku. Ločimo med suhim, dražečim in mokrim (ko se med izkašljevanjem izloča sluz) kašljem. Kašelj je lahko kratkotrajni spremljevalec prehlada oziroma obolenja, lahko pa je dolgotrajen (kroničen) in kaže na resno obolenje. S kašljem se lahko pojavijo tudi druge spremljajoče težave – bolečine v prsih in grlu, izčrpanost, inkontinenca, slab spanec, itd.

Pri zdravljenju kašlja lahko pogosto ugotovimo, da nam kupljena zdravila ne pomagajo, kot bi želeli. Tudi mnogi strokovnjaki zato svetujejo, da v primeru kašlja uporabimo naravne pripravke, ki se pogosto izkažejo za mnogo bolj učinkovite od običajnih zdravil proti kašlju. Poglejmo si torej nekaj domačih receptov, ki so jih poznale in uporabljale že naše babice in s katerimi bomo kašelj pregnali učinkovito in hitro!

Pri kašlju gre za naravno reakcijo na draženje dihal. Na ta način telo iz pljuč čisti čezmerno sluz.

Naravni pripravki proti kašlju

  • Med – žlička medu pred spanjem umiri nočni kašelj.
  • Grgranje vroče vode s soljo – z grgranjem je mogoče ublažiti dražeč kašelj, saj slana voda manjša vnetje in pomiri žrelo. Tretma je priporočljivo ponoviti nekaj kraj dnevno.
  • Sirup iz črne redkve in medu – črno redkev na vrhu odrežemo in izdolbemo tako, da vanjo lahko damo 2 žlički medu. Pripravek pokrijemo in pustimo stati 2 dni. Redkev v tem času spusti svoj sok. Priporoča se, da vsak dan popijemo eno žličko pripravka.
  • Sirup iz smrekovih vršičkov – mlade smrekove ali borove vršičke položimo v kozarec za vlaganje, med plasti sladkorja, s katerim tudi zaključimo kozarec. Kozarec zapremo in postavimo na sonce ter počakamo, da se sladkor stopi. Pripravek nekajkrat premešamo, dokler se sladkor ne stopi in se vsebina zmanjša na 2/3. Naknadno lahko še dodajamo plasti vršičkov in sladkorja. Kozarec naj na soncu stoji vsaj mesec dni. Nato vsebino precedimo skozi krpo in shranimo v kozarčke v hladnem in temnem prostoru. Sirup je še bolj zdravilen, če dodamo med.
  • Sirup iz trpotca – v kozarce izmenjaje polagamo ozkolistni trpotec (narezan na drobne kose) in sladkor, nato pa jih zavijemo v časopisi papir ali v kuhinjske krpe in jih za 3 mesece postavimo v klet, na temno. Sirup, ki nastane v kozarcih, precedimo.
  • Sirup iz propolisa – skupaj zmešamo 30 kapljiv propolisa, sok ene limone in 3 velike žlice medu.
  • Sirup iz čebule – v kozici zmešamo 1 nasekljano čebulo, 2 nasekljana stroka česna, med in 50 g nasekljanega ingverja. Vse sestavine na šibkem ognju kuhamo pol ure, pretlačimo in ohladimo. Pripravek precedite in dobro zaprite, hranite pa ga v hladilniku. Sirup jemljite pogosto, vsako uro eno žličko.
  • Ingverjev čajnekaj rezin ingverjeve korenine dajte v kozico in jih prelijte z vrelo vodo. Vse skupaj naj vre približno 20 minut na šibkem ognju. Nato čaj precedite in mu ohlajenemu dodajte še med in sok limone.
  • Zvarek ingverja in medu – v med naribajte ingver, dobro zaprite kozarec in ga hranite na suhem ter hladnem prostoru. Vsak dan vzemite žličko pripravka.
  • Zeliščni bonboni za kašelj – bonboni so primerni tudi za najmlajše in so zares učinkoviti pri blaženju kašlja: zavrite eno skodelico vode, vanjo dodajte ingver ali zeliščni čaj in pustite stati maksimalno 20 minut. Nato zelišča odstranite in tekočino zmešajte z poldrugo (1,5) skodelico medu. Zmes cca. pol ure kuhajte na 150 stopinj, dokler se ne začne strjevati. Pripravljeno zmes nato nalijte v silikonske modelčke za bonbone. Modelčke prej premažite z jedilnim oljem. Če ne želite, da so bonboni lepljivi, jih lahko povaljate še v mlet sladkor in zavijete v papirčke.

Zdravila za suh kašelj vsebujejo kodein in druge narkotične snovi, ki delujejo uspavalno, njihova uporaba pa vodi do zasvojenosti. Naravni, domači recepti proti kašlju so zato bolj zdravi in brez stranskih učinkov.