Domov Simptomi bolezni Crohnova bolezen – doživljenjska avtoimunska bolezen

Crohnova bolezen – doživljenjska avtoimunska bolezen

chronova bolezen

Crohnova bolezen je avtoimunska bolezen. Pri tej bolezni lastni imunski sistem napada gastrointestinalni trakt (GIT) ter s tem povzroča kronično vnetje. Poenostavljeno rečeno je to motnja v črevesju, ki nastane zaradi kroničnega vnetja. Pojavijo se drobne razjede in te povzročijo čire, in sicer v različnih delih črevesja. Najpogosteje se čire pojavijo v zadnjem delu – debelem črevesju (kolon) in zadnjemu delu tankega črevesja (ileum). Včasih pa je vnetje tako močno, da prizadene tudi želodec, požiralnik in ustno votlino. Gre torej za vnetno obolenje prebavil. Največkrat pa se pojavi med 15. in 25. letom starosti. V Sloveniji je okoli 6.000 bolnikov, na svetu pa okoli 3 milijone.

Vzrok za nastanek bolezni še ni znan. Pogosteje pa se pojavlja pri tistih, ki imajo v družini že koga z boleznijo iz skupine kroničnih vnetnih črevesnih bolezni. Kronova bolezen je posledica vpliva okolja na imunski sistem pri za to gensko dovzetnih posameznikih. To pomeni, da je potrebno najprej imeti gensko podlago za obolenje, nato pa še izpostavljenost dejavnikov iz okolja, ki to bolezen posledično sproži. Pogosto je prisotnih več dejavnikov iz okolja. Sicer so še ti dejavniki načeloma neznani, saj ima vsakdo svojega, pogosti pa so npr. močan stres, intoleranca na hrano, pomanjkanje kakovostnega spanca, pomanjkanje športa oziroma zadostne telesne aktivnosti, slaba črevesna flora, … Še posebej pa so na udaru kadilci, ki imajo kar dvakrat večjo verjetnost, da bodo zboleli za to boleznijo.

Pregled simptomov Crohnove bolezni

Razpon znakov in simptomov je zelo različen, lahko so zelo blagi, lahko pa so hudi in močni. Tudi njihov nastop je lahko postopen ali takojšen. Zgodi se lahko tudi, da v določenem obdobju ni prisotnih nobenih bolezenskih simptomov. Najpogostejši simptomi Crohnove bolezni so:

  • trebušne bolečine,
  • diareja,
  • vročina,
  • izguba telesne teže.

Izven prebavil so posledice lahko:

  • slabokrvnost oziroma anemija,
  • vnetje oči,
  • izpuščaji na koži,
  • utrujenost
  • artritis.

Kronova bolezen je avtoimunsko obolenje. To pomeni, da lastni imunski sistem ne prepozna celic črevesja kot svojih in jih zato želi uničiti, ker jih ne obravnava kot svoje. Gre za isti napad imunskega sistema kot na viruse, le da so tokrat napadene lastne celice.

Kaj storiti v primeru, če nas ta bolezen doleti?

Če se ugotovijo znaki bolezni, kot so diareja, bolečine v trebuhu, kri v blatu, in če zdravila v prosti prodaji ne pomagajo, je potrebno obiskati zdravniško pomoč. Načeloma se zdravi z protivnetnimi učinkovinami, ki zmanjšujejo vnetni odziv. Pomagajo tudi kortikosteriodi, ki umirijo pretiran imunski odgovor  – se uporabi le v hudi obliki oziroma kadar protivnetna zdravila ne učinkujejo. Pomagajo tudi zdravila proti bolečinam, odvajala, ipd.

Za to da do te bolezni ne bi prišlo, ni kakšnega posebnega recepta. Priporočljivo pa je, da se živi čimbolj zdravo življenje, še posebej naj se poskrbi zadosten vnos omega 3 maščobnih kislin, čim več gibanja na prostem in prenehanje slabih razvad, kot so kajenje in pitje alkohola.