Domov Domača lekarna Česen – naravno zdravilo

Česen – naravno zdravilo

cesen za zdravje

Verjetno ste že ničkolikokrat slišali, da je česen najmočnejše naravno zdravilo in najboljši naravni antibiotik. Povrh vsega česen že iz zgodovine spremlja veliko legend, med drugim, da so z njim odganjali vampirje, da so se Egipčani z njim zaobljubljali bogovom, grški atleti pa naj bi ga jedli pred velikimi tekmovanji. Že res, da česen povzroča nekoliko neprijeten in močan zadah, a po drugi strani v sebi skriva mnoge zdravilne učinke. Česen so dolga stoletja uporabljali predvsem za zdravilo, šele kasneje pa se je uveljavil tudi v kulinariki, kot začimba. Njegova neprecenljiva vrednost je tudi v tem, da je izjemno zdravilen brez kakršnih koli stranskih učinkov, kakršni se pojavijo pri zdravljenju s tabletami in drugimi umetnimi zdravili. Prav tako pri zdravljenju z antibiotiki obstaja nevarnost, da bakterije razvijejo odpornost nanje, kar se pri česnu ne more zgoditi. Česen ima značilen vonj in pekoč okus. Žveplove sestavine, zaradi katerih ima to zdravilo značilen vonj, so ključne za zdravilnost česna. Česen deluje kot antiseptik, antivirotik, antihelmintik, antimikotik, bakteriostatik, diaforetik, spazmolitik, hipotenziv in ekspektorans. Najbolj učinkovit je pri boju z virusi in bakterijami, odličen pa je tudi pri zatiranju glivic. Z njim se je moč učinkovito boriti zoper nastanek srčnih bolezni, kot so ateroskleroza ali poapnenje žil, povišan holesterol, visok krvni tlak, id. Mnogi zdravilci so mnenja, da česen zavira tudi nastanek raka, še posebej črevesnega ali želodčnega raka. Da bi v polnosti izkoristili zdravilne sestavine česna, ga je potrebno uživati surovega.

Česen je naravni antibiotik, ki pomaga in zdravi celo vrsto zdravstvenih težav.

V stroku česna je najmanj 400 zdravilnih snovi, med njimi tudi ogromno antioksidantov, ki so najpomembnejši pri obnovi in zaščiti celic pred poškodbami in staranjem. Česen tako pripomore k zaviranju propadanja in staranja organizma, pomlajuje pa tudi možgane in krepi celoten imunski sistem. Raziskave kažejo tudi, da lahko česen pomaga pri izgubi spomina in zmedenosti.

Če ste zboleli za prehladom ali drugo sezonsko nadlogo, na drobno narežite en strok česna in ga natrosite med dve rezini kruha – okusna malica in najboljša zaščita pred bacili!

Učinki česna

Česen ima mnoge pozitivne učinke na organizem. Tako pripomore pri izboljšanju kronične driske, pri zaviranju razvoja kandide, pri vzpostavitvi normalnega delovanja limfocitov T (pri pacientih z AIDS), pri kroničnem vnetju sinusov ter pri zdravljenju genitalnega herpesa. Česen naj bi bil učinkovit tudi pri izboljšanju stanja pri sladkorni bolezni, raznih alergijah, impotenci, zobobolu ali pri prehladu.

Da v polnosti izkoristite zdravilne učinkovine česna, ga pred zaužitjem olupite in strite, nato pa ga cca. 10 min pustite na zraku, šele nato ga uporabite.

Če redno uživamo česen, lahko preventivno preprečujemo bolezni srca, kap, trombozo in težave s krvnim obtokom, saj pripomore tudi k redkejši krvi. Nedavne študije so pokazale, da določene lastnosti česna zmanjšujejo tveganje za pojav asteoskleroze ter da vsebuje trideset spojin, ki uničujejo rakave celice, podobno kot citostatiki ter tako delujejo kot naravno zdravilo za preprečevanje nastajanja te bolezni. Česen pa naj bi bil učinkovit predvsem skupaj s surovo čebulo, in sicer za varovanje organizma pred nastankom raka na prebavilih. Še zdaleč pa niso to vsi pozitivni učinki in lastnosti česna, saj glukokini, ki jih le-ta vsebuje, zmanjšujejo tudi količino sladkorja v krvi, medtem ko flavonoidi krepijo prožnost žilnih sten. Vsebuje tudi antioksidante, ki uničujejo razne bakterije, kot so črevesni paraziti, je pa tudi učinkovito sredstvo proti infekcijam, saj so ga v te namene uporabljali že pred stoletji. Danes poznamo tudi veliko učinkovitih diet, ki temeljijo na uživanju česna.

Česen vsebuje še številne zdravilne in pozitivne lastnosti, saj je tudi naravni spodbujevalec imunskega sistema. Zelo učinkovit je tudi pri slabokrvnosti in utrujenosti.

Poleg vseh naštetih zdravilnih učinkih vam lahko pomaga še pri težavah, kot so: luskavica, herpes, srbečica, prehlad, izpadanje las…

Kako vse lahko pripravimo česen?

1.      Česnov napitek

Potrebujemo:

 • 1 strok česna
 • 2 paradižnika
 • 1 limono
 • Ščepec morske soli

Mnogi se česna ogibajo zaradi njegovega neprijetnega vonja in zadaha, ki ga pusti v ustih, ko ga zaužijemo. Za vse takšne je idealna rešitev česnov napitek, ki bo odgnal vse bakterije in viruse brez neprijetnega zadaha. Napitek pripravimo tako, da stremo strok česna, nasekljamo dva paradižnika in stisnemo eno limono. Vse skupaj zmešamo v mešalniku ter dodamo še ščepec morske soli. Pripravek čim prej po pripravi zaužijemo.

To čudovito živilo uvrščamo poleg čebule, pora in drobnjaka k čebulnicam. Ker česen vsebuje kalij, kalcij, fosfor, selen, vitamin B in C ter beljakovine, se lahko uporablja kot zdravilo za različne namene in bolezni.

2.      Česnova juha

Potrebujemo:

 • 1 čebula
 • 4 stroki česna
 • 1 žlica masla
 • 2 krompirja
 • 7 dcl jušne osnove
 • Svež timijan
 • Sol, poper,
 • Smetana (kisla ali smetana za kuhanje)

Česen in čebulo olupimo in nasekljamo. Čebulo nato popražimo na maslu približno 10 min, nato ji dodamo česen in skupaj dušimo še cca. 2 minuti. V lonec dodamo jušno osnovo in na majhne koščke narezan krompir. Nato dodamo še timijan. Ko je krompir kuhan, vse skupaj odstavimo iz ognja, počakamo da se nekoliko ohladi. Sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom in začinimo po okusu. Za izboljšanje okusa lahko dodamo še smetano. Nato lonec vrnemo na štedilnik in juho počasi segrevamo.

Česen lahko uživamo še v veliko drugih oblikah in načinih, kot so npr. česnova olja, ekstrati in preparati, v prahu itd., a najbolj zdravilen je v surovi obliki.

Negativni učinki česna?

Česen v normalnih količinah ni škodljiv. Če z njim pretiravamo, lahko zaradi svoje moči in učinkovitosti moti zdravljenje z nekaterimi zdravili (s hipoglikemiki – zdravili za znižanje sladkorja v krvi in antikoagulansi – zdravili zoper strjevanju krvi). Česen lahko stopnjuje tudi učinek protivnetnih zdravil, ki jih oboleli jemljejo proti strjevanju krvi (npr. aspirin). Pri občutljivih ljudeh lahko razdraži želodec, v velikih količinah pa česen lahko vpliva na menstruacijskih ciklus in spodbuja maternične krče. Zaradi tega je med nosečnostjo in dojenjem česen najbolje uživati zgolj kor začimbo. Tej zdravilni rastlini se morajo izogibati tudi vsi, ki so alergični na čebulnice.