Domov Simptomi bolezni Kako se najbolj učinkovito spoprijemati z anksioznostjo

Kako se najbolj učinkovito spoprijemati z anksioznostjo

Anksioznost

Marsikdo se znajde v situaciji v življenju, ko se stresni dogodki naberejo do te mere, da si mislimo, da si sami ne moremo več pomagati oziroma ne moremo več premagovati vsakdanjih ovir. S tem razmišljanjem lahko psihološko ter telesno stanje preide v panične napade ali celo motnjo.

Razlog zakaj prihaja do paničnih napadov oziroma anksiozne motnje je ta, da možganske celice ne ločijo več med nevarnostjo in normalnim stanjem. Tako se posledično počutimo kot da smo pod pritiskom, kot da nam nekdo želi storiti nekaj žalega in čakamo, da bo spet kaj narobe, zbežati pa ne moremo. S tem se posledično zgodi, da nas tišči v prsih, razbija srce, težko dihamo in mislimo, da bomo prešli v nezavest. Še huje pa je, če mislimo da nas zadane srčni infarkt.

Če se nam to dogaja prvič, je potrebno nujno obiskati zdravniško pomoč. Če se na zdravniškem pregledu ugotovi, da je fiziološko s telesom vse normalno, pa so takšni občutki izraz paničnega napada. Največja napaka, ki jo anksiozni ljudje počnejo je, da so zaradi nje še bolj razdraženi in prestrašeni. Moralo bi biti ravno obratno – potrebno je biti sproščen, imeti v mislih da ni nič narobe in da se bo stanje kmalu izboljšalo.

Panični napadi sicer niso življenjsko ogrožajoči, vendar so izredno neprijetni, še posebej, če jih ne znamo obvladovati. V primeru če so napadi pogosti in dolgotrajni, je potrebno obiskati zdravnika specialista psihiatrije, priporočljivo je tudi obiskati psihologa ali psihoterapevta.

Kako pa se dejansko spoprijemati s temi stanji?

  1. Najbolje je, da anksiozne občutke popolnoma odmislimo – kot da jih ni. O njih ne smemo razmišljati in premišljevati kdaj bodo naslednji. Načeloma ti občutki ne trajajo dolgo, še posebej, če se osredotočamo na druge stvari.
  2. Zelo pomaga pogovor, druženje z ljudmi. Potrebna je socializacija, povedati bližnjim kako se počutite in jih hkrati prositi, da vam pomagajo odmisliti napad.
  3. Potrebno se je izpostavljati. To pomeni, da če si ne upate v trgovino ali pa voziti avto, se morate v to prisiliti. Izogibanje vsakdanjim opravilom zelo škodi k izboljšanju anksioznega stanja.
  4. Šport – čeprav se zdi v najhujših trenutkih to nemogoče, to ni res. Vedno je treba poskusiti, dati vse od sebe in si reči, da ne bo nič narobe ter da je to samo stanje, ki bo hitro minilo.

Za zaključek lahko opredelimo, da so anksioznost in s tem panični napadi zelo moteči za vsakdanje življenje in marsikdo si sam ne zna pomagati. Zato je potrebno obiskati pomoč ter narediti vse, da se neprijetni občutki odmislijo in fizični znaki odpravijo. Priporočljivo je, da se v kasnejših pojavljanjih zavedamo bolečin in jih moramo sami opredeliti kot panični napad. Ko se nam pripeti, ga je treba odmisliti in nadaljevati svoje aktivnosti ali delo, ki ga opravljamo, čeprav se zdi to v danih trenutkih zdi nemogoče.