Domov Simptomi bolezni Huda tesnoba v prsih – Angina pektoris

Huda tesnoba v prsih – Angina pektoris

Angina Pektoris

Za angino pektoris je značilna bolečina v prsih, ki se pojavi nenadoma in občasno. Pojavi se, kadar srce ne dobi dovolj kisika. Razlog zakaj do nje pride, je najpogosteje bolezen koronarnih arterij – do te pa pride zaradi oblog na žilah. Angina pektoris je klinični sindrom ker pomeni, da ni samostojna bolezen, do katere pride zaradi nezadostne prekrvavitve srčne mišice.

Ta bolezen nastane v okviru ishemične bolezni srca, pri čemer ishemija pomeni pomanjkanje prekrvavitve oziroma kisika v tkivu ali organu. Bolečina se pojavi zaradi neravnovesja med porabo kisika v srcu in dobavo kisika po venčnih arterijah. Ta navadno bolnika prisili, da počiva ali uporabi nitroglicerinski preparat.

Angina pektoris ni žrelna angina

Ker je govora o angini, bi lahko marsikdo to bolezensko stanje zamenjal za žrelno angino, ki pa to ni. Izraz angina pomeni bolečina, pektoris pa prsna – če torej združimo obe besedi dobimo prsno bolečino.

Gre za tesnobo v prsih

Bolnik največkrat čuti stiskanje, tesnobo ali celo pekoč občutek za prsnico ali drugod v prsnem košu. Traja nekje do 1 do 15 minut, pri čemer se jakost lahko spreminja. Načeloma se pojavlja ob naporu telesa ali stresu, preneha pa po počitku ali uporabi nitroglicerina. Bolečina se lahko razširi v vrat, roke, hrbet, čeljust ali trebuh. Spremljajo jo tudi težka sapa, znojenje, siljenje na bruhanje in slabost. Ženske pogosteje tožijo zaradi bolečine, ki seva v trebušni predel.

Kadar se bolečina pojavi predvideno, na primer po hujšem telesnem naporu med šesti zjutraj in dvanajsto dopoldne, ji pravijo stabilna anginapektoris. Kadar pa se pojavi nenadoma, brez očitnega vzroka in traja dlje časa, ali pa se pojavlja pogosteje, ji pravijo nestabilna angina. Gre za zelo nevarno bolezen, ki zahteva stalno zdravniško pozornost, saj je lahko znak, da se napoveduje srčni napad. Drugi znak nestabilne angine pa so hujši in pogostejši napadi stabilne angine, ki se spremeni v nestabilno.

Angino pektoris lahko na primer sproži:

  • telesni ali duševni napor (razburjenje, jeza, razočaranje),
  • spolna aktivnost,
  • mraz
  • obilen obrok hrane
  • srčno popuščanje/zožitev

Če bolečina v 15. minutah oziroma dveh uporabah nitratnega preparata ne mine, je lahko prisoten akutni srčni infarkt.

Kakšni zapleti se lahko pojavijo

Ishemija srca prav tako vodi do nevarnih zapletov. Lahko se pojavi nenormalni srčni ritem, zaradi katerega se potencialno lahko preide v izgubo zavesti, celo smrt. Posebej pa so na udaru srčni bolniki, ki imajo težave zaradi stresa. Potrebno je vedeti, da hujši napadi angine pektoris lahko povzročijo srčni napad. Manjši napadi pa lahko povzročajo oslabitev srčne mišice.

Zdrave življenjske navade so bistvenega pomena

Da se preventivno prepreči nastanek te hude bolezni, je potrebno spremeniti življenjski slog. Od rednega gibanja na prostem, uživanje polnovredne hrane z manj nezdravimi maščobami, prenehanje kajenja predvsem pa izogibanje stresu doma in na delovnem mestu. Pomembno je vedeti, da se s tem telesu daje korist in izboljšanje splošnega občutka.

Težko je razmejiti med različnimi bolečinami v prsih. Kot značilno bolečino navadno imenujemo tisto pri angini pektoris, čeprav je tudi pri njej veliko pojavnih oblik. Kar 70 % bolečin v prsih ni povezanih z angino pektoris. Pa vendar naši možgani prsno bolečino samodejno pripišejo srcu zaradi poudarjenega strahu pred srčnimi boleznimi.